دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

سرطان تیروئید در زنان، دومین سرطان شایع است

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

سرطان تیروئید به رشد غیر طبیعی سلول های موجود در غده تیروئید گفته میشود و یکی از شایع‌ترین انواع سرطان‌ها در بین زنان زیر ۳۰ سال است. این سرطان دومین نوع سرطانی است که در بین زنان ۳۰ تا ۴۵ سال شایع است. درست است که این بیماری در بین زنان بیشتر شیوع پیدا می‌کند اما در مردان نیز سرطان تیروئید ممکن است در سنین بالا رخ دهد.

خوشبختانه در حال حاضر بیشتر انواع سرطان تیروئید قابل درمان هستند و در اکثر مواقع نیز به طور کامل از بین می‌روند و بازماندگان آن می‌توانند مدت زمان بالایی زندگی کرده و زندگی سالم و پرباری داشته باشند. با این حال تلاش ما در این مطلب معرفی راه‌هایی برای مقابله با این بیماری است که می‌تواند به شما در داشتن یک زندگی سالم کمک کند.

در این مطلب می‌خواهیم به ۷ مورد از دانستنی‌ها در مورد سرطان تیروئید بپردازیم و این که بگوییم علائم آن چیست، چگونه می‌توان آن را تشخیص داد و در نهایت راه‌های درمانی برای پیشگیری از این بیماری چیست، پس با ما همراه باشید.

علامت مشخصی برای سرطان تیروئید وجود ندارد

سرطان تیروئید تقریبا بدون علائم بوده و شاید علائم آن تنها ایجاد یک توده در گلو و حس برجستگی در گلو باشد. سرطان تیروئید به ندرت علائمی از خود نشان می‌دهد و اگر این توده بزرگ باشد ممکن است گره‌ای را در گردن یا توده‌ای را در گلوی خود احساس کنید. گره‌های بزرگ یا سرطان می‌تواند باعث مشکل در بلعیدن آن هم عمدتاً با غذای جامد، نفس کشیدن هنگام خواب و یا افزایش سرفه همراه باشد.

سرطان بسیار پیشرفته تیروئید می‌تواند با تغییر صدا و خشکی دائمی همراه باشد یعنی به صورت تدریجی نخواهد بود و شما می‌توانید حس تغییر صدا را با وضوح احساس کنید. بیشتر بیماران مبتلا به اتی تیروئید (euthyroid) هستند، یعنی تیروئید در آنها به طور عادی کار می‌کند و مقدار مناسب هورمون تیروئید را نیز تولید می‌کند.

چطور از سرطان تیروئید جلوگیری کنیم؟
چطور از سرطان تیروئید جلوگیری کنیم؟

چگونه از سرطان تیروئید جلوگیری کنیم؟

در واقع هیچ راهی برای پیشگیری از سرطان تیروئید وجود ندارد به جز این که خود را در معرض یک فاجعه اتمی قرار دهید و یا این که در معرض پرتو درمانی در قسمت گردن که خطرات بسیاری را به همراه دارد قرار گیرید. به غیر از این تشعشعات ایجاد شده هنوز فاکتورهای خطر دیگر یا علل ابتلا به سرطان تیروئید دقیقا مشخص نشده است بنابراین تا زمان درمان قطعی این بیماری به سختی می‌شود گفت چگونه می‌توان از آن جلوگیری کرد.

اگر گره تیروئید درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

گره‌های تیروئید یا گوارتر بسیار متداول است. معمولا ۵۰ تا ۷۰ درصد از زنان یائسه دارای این گره‌ها هستند و حتی ۲۰ تا ۳۰ درصد از خانم‌ها در دهه ۳۰ و ۴۰ سالگی خود دچار این گره‌ها در گلوی خود می‌شوند. با این حال بسیاری از این گره‌ها در این افراد خوش خیم بوده و می‌توان به گونه‌ای وجود آن را احساس کرد.

با این وجود تنها ۵ تا ۱۰ درصد از این گره‌ها تبدیل به سرطان می‌شود، بنابراین اگر احساس می‌کنید که گره تیروئید دارید باید با کمک آزمایشات سونوگرافی این مورد را بررسی کنید. این آزمایش می‌تواند توسط پزشک به شما گفته شود و می‌تواند توسط رادیولوژیست، متخصص غدد یا جراح غدد انجام شود.

گره‌های تیروئید خود به خود کوچک نمی‌شوند اما ممکن است با گذشت زمان رشد آنها آهسته‌تر رخ دهد. در صورتی که این گره به اندازه کافی بزرگ شود می‌تواند علائمی مانند مشکل در بلعیدن غذا یا تنفس را در فرد ایجاد کند.

بهترین آزمایش برای ارزیابی گره تیروئید چیست؟

برای تشخیص گره بهترین آزمایش سونوگرافی است که توسط یک فرد با تجربه در زمینه تیروئید همچون رادیولوژیست، متخصص غدد یا جراح غدد انجام می‌شود. در این آزمایش تیروئید و غدد لنفاوی اطراف باید مورد بررسی قرار گیرند و بافت برداری از هر چیز مشکوک انجام شود. برخی از متخصصان می‌توانند همه کارها را با یک ملاقات انجام دهند و از رفت و آمد بسیار جلوگیری کنند.

کدام علائم منجر به جراحی گره تیروئید می‌شود؟

هر بیمار دارای علائم مختلفی بوده و طبیعی است که به صورت جداگانه تحت معالجه قرار گیرند. با این حال علائمی که معمولاً وجود آن به انجام جراحی منجر می‌شود شامل موارد زیر است:

  • بزرگ بودن اندازه گره (زمانی که گره بزرگ‌تر از ۴ سانتی متر باشد.)
  • وجود علائم نگران کننده در سونوگرافی
  • مشکوک بودن یا مثبت بودن جواب بافت برداری برای آزمایش سرطان تیروئید
  • وجود علائم فشاری همچون مشکل در بلعیدن غذا و یا تنفس
  • وجود گره‌های غیر طبیعی متعدد که درک کردن وجود آن دشوار است

آیا بعد از عمل جراحی می‌توان غذا خورد؟

پاراتیروئیدکتومی یک روش جراحی برای از بین بردن یک یا چند تومور پاراتیروئیدی از گردن است. اکثر بیماران همان روز بعد از عمل به خانه می‌روند و می‌توانند درست بعد از عمل غذا بخورند، مایعات بنوشند و صحبت کنند. حتی این بیماران می‌توانند صبح روز بعد به حمام بروند و در این صورت هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد.
برای انجام کارها تنها باید با شرایط بدنی خود آشنا باشید و ببینید که پس از انجام عمل احساس بدی دارید یا نه. بیشتر افراد تقریباً بلافاصله بعد از عمل می‌توانند به فعالیت‌های خود برگردند و مجددا فعالیت‌های عادی را انجام دهند.

بزرگ‌ترین شکایتی که از گلودرد می‌شود، حس سوزش در گلو است که بهترین درمان آن مصرف بستنی است. برخی اوقات ممکن است گلو در اثر بلعیدن دچار صدمه شده باشد به همین دلیل باید به کم شدن التهاب اطراف مری بپردازید که خوردن بستنی می‌تواند این مشکل را از بین ببرد.

سرطان تیروئید درمان دارد
سرطان تیروئید درمان دارد

درصد موفقیت درمان سرطان تیروئید بسیار عالی است!

خوشبختانه در حال حاضر به دلیل پیشرفت تکنولوژی و راه‌های درمانی که به وجود آمده است، میزان درمان این بیماری به شدت رشد گرفته است، به گونه‌ای که افراد می‌توانند با درمان سرطان تیروئید همان طور که در ابتدای مطلب نیز اشاره شد بین ۹۷ تا ۹۹ درصد از مشکلات مربوط به سرطان تیروئید را از بین ببرند و بهبود دوباره را بازیابند.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

سلام من چهار پنج ساله که کم کاری تیروئید دارم خیلی اذیتم خیلی گلودرد هستم به نظرتان کجا باید برم

.
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x