دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

هر آنچه در مورد جراحی لاغری باید بدانید

loss weight cat هر آنچه در مورد جراحی لاغری باید بدانید

درمان بیماری های چاقی

مرحله ۱ ویزیت و مشاوره

در این مرحله٬ پزشک شرح کاملی از سوابق بیماری های زمینه ای٬ ارثی٬ داروهای مصرفی میگیرد. میزان BMI بدن شما محاسبه میشود و آزمایش هایی را برای شما تجویز میگردد.

مرحله ۲ انتخاب نوع عمل جراحی

پزشک پس از بررسی نتیجه آزمایش ها و با توجه به رفتارهای تغذیه ای شما٬ در مورد نوع عمل جراحی٬ برنامه غذایی و سبک زندگی شما پس از عمل صحبت خواهد کرد.

مرحله ۳ پشتیبانی و مراقبت ویژه

پس از عمل جراحی٬ نیاز است به شکل دوره ای پزشک خود را ملاقات کنید و در جریان وضعیت خود قرار دهید. بنابرین برای نتیجه گیری بهتر تحت نظر پزشکی باشید.

جراحی لاغری با دکتر بهزاد نعمتی هنر

medio slider 2 هر آنچه در مورد جراحی لاغری باید بدانید

از تشخیص تا درمان بیماری چاقی

اولین قدم برای درمان بیماری چاقی، تشخیص آن توسط پزشک و بررسی شرایط سلامت فرد بیمار است. برای رسیدن به این هدف، پزشک آزمایشات و معاینات خاصی را انجام می‌دهد، تا بتواند برای درمان قطعی بیماری چاقی برنامه ریزی کند.

آزمایشات لازم، برای تشخیص بیماری چاقی

بررسی تاریخچه پزشکی: پزشک متخصص ورزش و فعالیت‌های بدنی، کاهش وزن، مصرف دارو و عادت‌های غذایی شما را بررسی کرده و همچنین ضربان قلب، فشار خون، درجه حرارت بدن و صدای ریه را نیز چک خواهد کرد. حتی ممکن است در این جریان، به سراغ تاریخچه پزشکی خانواده شما نیز برود.

محاسبه BMI: شاخص توده بدنی، که از تقسیم وزن بر قد بدست می‌آید میزان سالم، غیر سالم و نرمال بودن وزن فرد را مشخص می‌کند. اگر این شاخص توده بدنی کمتر از 18.5 باشد، فرد دچار کمبود وزن است. شاخص توده بدنی 18.5 تا 24.9 نشان دهنده وزنی ایده‌آل است. اگر شاخص از 25 تا 29.9 باشد، فرد به اضافه وزن مبتلا است. شاخص 30 تا 39.9 نیز، خبر از ابتلای فرد به بیماری چاقی می‌دهد. اگر شاخص بیشتر از 40 باشد، بیمار به چاقی مفرط مبتلا شده است. 

اندازه گیری دور کمر: چربی‌های احشایی دور کمر جمع می‌شوند، اگر این چربی‌ها از حد معینی بیشتر باشند امکان ابتلای فرد چاق به بیماری‌های قلبی و دیابت نیز افزایش می‌یابد. دور کمر خانم‌ها نباید بیش از 90 سانتی متر و دور کمر آقایان نیز نباید از 102 سانتی متر بیشتر باشد.

آزمایش خون: پزشک برای بررسی شرایط سلامتی بیمار، آزمایش خون هم تجویز خواهد کرد. در این آزمایش خون کلسترول، عملکرد کبد، گلوکز ناشتا و وضعیت تیروئید نیز بررسی خواهد شد.

چگونه بیماری چاقی را درمان کنیم؟

شرایط هر بیمار با فرد دیگر متفاوت است، بر این اساس تجویز پزشک نیز می‌تواند از تجویز دارو تا عمل جراحی متفاوت باشد. حتی می‌تواند از به جای یک گزینه درمان، از ترکیب چند گزینه مختلف برای درمان استفاده کند.

تجویز داروی کاهش وزن

این گزینه برای شرایط خاصی پیشنهاد می‌شود، هنگامی که شاخص توده بدنی بیش از 30 و فرد با بیماری‌هایی مانند دیابت و فشار خون درگیر باشد.

آندوسکوپی

آندوسکوپی با قرار دادن بالن در معده و یا با بخیه زدن معده برای کم حجم کردن آن انجام می‌شود. آندوسکوپی برای بیمارانی توصیه می‌شود، که شاخص توده بدنی بالای 30 داشته و رژیم غذایی و فعالیت بدنی نتوانسته تغییری در شرایط آن‌ها ایجاد کند.

درمان چاقی با جراحی لاغری

جراحی لاغری یا همان جراحی چاقی، انواع گوناگونی داشته و می‌تواند بیش از 30 درصد در کاهش وزن افراد موثر باشد. جراحی لاغری زمانی بیشترین تاثیر را برای رسیدن به وزن ایده آل خواهد داشت، که در کنار آن ورزش‌ها و رژیم غذایی خاصی را رعایت کرده و پیگیری‌های پزشکی لازم را انجام دهید.

اقدامات لازم برای قبل از عمل لاغری

قبل از انجام جراحی لاغری، باید اقداماتی را انجام داد. قبل از تجویز پزشک به جراحی چاقی، بیمار باید در حدود 6 ماه از طریق خوردن غذا‌های سالم و کم کردن حجم غذا و انجام فعالیت‌های بدنی وزن خود را کاهش دهد. اما اگر فرد در طی این مدت، موفق به کاهش وزن نشود باید جراحی لاغری را انجام دهد. در قدم بعد بیمار باید به روانپزشک مراجعه کرده تا از نظر روحی بررسی شده، تا به بیماری‌هایی مانند اختلال پرخوری عصبی و  افسردگی دچار نشده باشد.

همچنین بیمار باید تغییری اساسی، در رفتار غذایی و زندگی خود بدهد. از خوردن غذا‌های ناسالم مانند فست فود دست کشیده و خوردن مشروبات الکلی و کشیدن سیگار را کنار بگذارد.

ابتلا به عوارض و بیماری‌های ناشی از چاقی

باید به این نکته توجه کرد که چاقی و اضافه وزن، عوارض متفاوت و گاه جبران ناپذیری دارد و به شدت روی سلامتی افراد تاثیرگذار است. احساس بی رمقی و مشکلات تنفسی، آرتروز، درد زانو و کمر، مشکلات کیسه صفرا، ابتلا به دیابت و کلسترول، ابتلا به فشار خون بالا و … از مشکلات و بیماری‌های منجر از چاقی محسوب می‌شود. این بیماری‌ها می‌تواند روی استقامت و مقاومت بدن شما، در طی جراحی چاقی تاثیری به شدت منفی بگذارد.

 فایده جراحی لاغری و چاقی چیست؟

انجام جراحی لاغری، می‌تواند تاثیر شگفت انگیزی روی کیفیت زندگی فرد داشته باشد. با انجام این جراحی علاوه بر کاهش وزن سریع، بسیاری از مشکلات و عوارض مربوط به چاقی نیز برطرف خواهد شد. برخی از این مشکلات عبارتند از:

  • کلسترول بالا
  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • افسردگی
  • بیماری قلبی
  • آپنه خواب
  • آرتروز و کمر درد
  • سکته مغزی

انواع جراحی‌های لاغری و چاقی

امروزه جراحی لاغری و چاقی، به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد. جدید‌ترین روش که در مدتی کم، متقاضی زیادی پیدا کرده، جراحی لاغری به روش لاپاراسکوپی است که در آن دوره نقاهت کوتاه بوده و بخیه در این جراحی بسیار سطحی است. انواع مختلفی از جراحی لاغری و چاقی وجود دارد، حلقه گذاری معده، اسلیو معده، بای پس معده و بای پس سوئیچ اثنی عشری از روش‌های درمان چاقی هستند.

حلقه گذاری معده

با حلقه گذاری معده یا باندینگ معده، قسمت بالایی معده توسط حلقه‌ای کوچک خواهد شد. بنابراین با خوردن مقدار کمی غذا، معده به سرعت پر خواهد شد. با این روش، اگر خوردن غذا توسط بیمار ادامه یابد به او حالت تهوع دست خواهد داد. با حلقه گذاری، هورمون‌های معده که باعث تحریک اشتها می‌شوند کنترل نمی‌شوند.

اسلیو معده

پرطرفدار‌ترین روش درمانی بیماری چاقی، عمل اسلیو معده است. در این جراحی لاغری، پزشک در حدود 80 درصد از معده را بر می‌دارد. در چنین شرایطی معده شکلی شبیه به آستین لباس پیدا کرده و بیمار غذای کمتری مصرف و خیلی هم زود احساس سیری می‌کند.

عمل بای پس معده

بای پس معده، نوعی عمل لاغری است که به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود. عمل بای پس معده مناسب افرادی است که شاخص توده بدنی آن‌ها بالای 35 بوده و با چند عوارض چاقی درگیر هستند. در این جراحی، از حجم معده کم شده و به دلیل تاثیری که روی روده می‌گذارد، کالری و غذای کمتری جذب بدن می‌شود.

عمل بای پس سوئیچ اثنی عشر

این جراحی مانند اسلیو معده بوده و در این روش بیشتر حجم آن و دریچه‌ای که غذا به درون معده ریخته و بخشی از روده کوچک و کیسه صفرا نیز برداشته می‌شود. این جراحی روی ترشح هورمون گرسنگی در معده تاثیر گذاشته و بیمار احساس سیری خواهد کرد. علاوه بر این با دستکاری روده، کالری کمتری جذب بدن خواهد شد.

فکت‌ها و نکات مهم درباره جراحی لاغری

  • تمام بیماران مبتلا چاقی، کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی نیستند؛ جراحی لاغری برای افرادی با شاخص توده بدنی معادل 40 توصیه می‌شود.
  • کاهش میزان متابولیسم، روی سوخت و ساز بدن نیز تاثیر گذاشته و روی کاهش وزن تاثیر منفی می‌گذارد. انجام جراحی لاغری می‌تواند متابولیسم بدن را خنثی و از احساس گرسنگی بکاهد.
  • بیمار پس از جراحی لاغری، مشکلی در بارداری نخواهد داشت.
  • جراحی لاغری و چاقی نیزف مانند هر عمل دیگری دارای یکسری عوارض است. اما این عوارض به شدت تاثیرات منفی و بیماری‌های همراه چاقی نخواهد بود.
  • بعد از انجام عمل لاغری، فرد باید علاوه بر مراقبت‌های پزشکی و انجام فعالیت‌های ورزشی تحت نظر مشاور و گروه‌های حمایتی نیز قرار بگیرد. زیرا ممکن است با تغییر سبک زندگی و عادات و رفتار‌ها، تحت فشار زیادی قرار بگیرد.
  • دوره نقاهت عمل لاغری بسیار کوتاه و جای بخیه‌های آن نیز در اغلب اوقات باقی نخواهد ماند.
  • بعد از انجام عمل لاغری، باید یک رژیم غذایی خاص را تحت نظر پزشک دنبال کنید.
  • اگر عمل جراحی لاغری و چاقی، برای سلامتی بیمار انجام شود نه زیبایی، بیمه بخشی از هزینه عمل را تقبل خواهد کرد.

خطر چاقی یا خطر عمل چاقی؟

اشاره کردیم که بیمار پس از عمل چاقی، باید سبک زندگی، رفتار و عادات غذایی خود را تغییر داده و تحت نظر پزشک باشد. در برخی موارد نیز بیمار، دچار کمبود مواد معدنی و ویتامین‌های لازم شده و باید آن‌ها را از طریق مصرف مکمل دریافت کند. آماس مری، خطر بیهوشی در حین عمل و حالت تهوع و …برخی از عوارض جراحی لاغری هستند.

اما با این حال، خطر جراحی لاغری به میزان خطر ابتلا به چاقی و بیماری‌هایی که با خود به همراه می‌آورد نیست. زیرا باید در نظر گرفت که ابتلای به چاقی زمینه ساز بیماری‌های دیگری نظیر آرتروز، سکته قلبی و مغزی و فشار خون بالا…خواهد شد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x