دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

آشنایی با تاثیرات چاقی بر بدن و عوارض منفی اضافه وزن

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

اضافه‌وزن و چاقی عملکرد طبیعی بدن از تنفس، تولیدمثل، حافظه و… تا نوع رفتار و خلق‌وخو را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از تاثیرات چاقی بر بدن می‌توان ابتلا به بیماری و امراض مختلفی مانند سرطان، قند خون، کبد، کیسه صفرا، کلیه و ناراحتی قلبی و عروقی اشاره کرد. از عوارض چاقی علاوه بر مشکلات ذکرشده تاثیر بسیار بر روی زانو، ستون فقرات و حتی عامل مهمی برای ابتلا به دیسک کمر و… است.

کاهش وزن بهترین راهکار برای پیشگیری از عوارض ناشی از چاقی است که باعث افزایش عمر می‌شود. در این مقاله سعی داریم سوال چاقی چه تاثیری بر بدن دارد؟ را پاسخ دهیم و نکات مهم آن را معرفی کنیم.

اضافه‌ وزن و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

اضافه‌وزن به بیماری گفته می‌شود که در آن توده‌های چربی ناسالم در قسمت‌های مختلف بدن جمع می‌شود. چربی‌های ایجادشده به اندام‌های بدن فشار وارد می‌کند و سلامتی را به خطر خواهد انداخت. شما باید به داشتن تغذیه مناسب، مصرف غذاهای سالم، ورزش و… از اضافه‌وزن جلوگیری کنید و مراقب تناسب‌اندام خود باشید.

می‌توانید با مراجعه به متخصص تغذیه یا مراکز معتبری که رژیم غذایی مناسب را به شما ارائه می‌دهند، تناسب‌اندام خود را حفظ کنید. همانگونه که ذکر شد روش‌های مختلفی برای جلوگیری از اضافه‌وزن وجود دارد که می‌توان به پیاده‌روی، عدم مصرف فست ‌فود، مصرف سبزیجات و… اشاره کرد. تغذیه سالم از بروز چاقی و مشکلات آن جلوگیری می‌کند که راه‌های مختلف آن شامل موارد زیر می‌شود:

  • سعی کنید یک بشقاب کامل غذا نخورید و نصف آن را با سالاد و سبزیجات پر کنید.
  • بهتر است غلات تصفیه‌شده مانند برنج قهوه‌ای، نان گندم و… را جایگزین برنج، ماکارونی و غلات تصفیه نشده کنید.
  • سعی کنید از پروتئین‌های فاقد چربی مانند مرغ بدون چربی، غذاهای دریایی و سویا استفاده کنید.
  • از مصرف الکل خودداری کنید.
  • از مصرف غذاهای چرب، فست ‌فود و… جلوگیری کنید.
  • بهتر است آبمیوه‌های طبیعی را جایگزین نوشیدنی‌های شیرین و نوشابه کنید.

به‌طورکلی چاقی و اضافه‌وزن سبب بروز بیماری‌های مختلف می‌شود که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

چاقی؛ بیماری و امراض ایجادشده

چاقی و اضافه‌وزن عوارض زیادی دارد و منجر به بیماری و امراض متعددی می‌شود که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض اضافه وزن بر سیستم عصبی

چاقی بر روی سیستم عصبی تاثیر بسیاری دارد، مانع رسیدن خون به مغز شده و درنتیجه احتمال اینکه شخص دچار سکته مغزی ‌شود، وجود دارد. همچنین عوارض دیگری مانند افسردگی، عدم اعتمادبه‌نفس و به هم ریختن تناسب‌اندام فرد را به دنبال دارد.

دستگاه گوارش

ازآنجایی‌که اسید معده با مری در ارتباط است، چاقی ابتلا به بیماری ریفلاکس معده را افزایش می‌دهد. همچنین موجب تجمع چربی در کبد شده، ناراحتی اسکار و مشکلات کبدی را افزایش می‌دهد. خطر ابتلا به سنگ صفرا را افزایش داده که درنتیجه شخص باید جراحی شود. یکی از روشهای جراحی صفرا، جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا است.

تاثیر چاقی بر دستگاه تنفسی

بالا رفتن وزن باعث شده که در قسمت زیر گردن شخص چربی به‌صورت توده جمع شود که راه تنفس را کوچک و تنگ کند و دچار تنگی نفس شود. ناگفته نماند که تنگی نفس در شب بیشتر خواهد بود که به آن آپنه خواب گفته می‌شود. گاهی اوقات ممکن است نفس شخص برای چند لحظه به‌طور کامل قطع شود.

عوارض چاقی بر دستگاه تنفسی
بالا رفتن وزن باعث شده که در قسمت زیر گردن شخص چربی به‌صورت توده جمع شود که راه تنفس را کوچک و تنگ کند و دچار تنگی نفس شود.

سیستم قلبی و عروقی

افرادی که اضافه‌وزن دارند قلب آن‌ها برای پمپاژ کردن فشار زیادی را باید تحمل کند و درنتیجه موجب بالا رفتن فشارخون یا بروز سکته مغزی شخص می‌شود. انسولین هورمونی است که قند را از خون‌گرفته، به سایر اندام‌های بدن می‌رساند و باعث رساندن انرژی و مواد معدنی موردنیاز به بدن شخص می‌شود. چاقی همچنین باعث استقامت سلول‌های بدن در برابر انسولین و مانع جذب قند خون شده که سبب ابتلا شخص به دیابت نوع دو می‌شود.

دیابت نوع دو عوارض بسیاری مانند بیماری قلبی، کلیوی، سکته مغزی، اختلال در بینایی و در آخر قطع عضو را به دنبال دارد. چاقی همچنین بیماری‌های کلسترول، قند خون بالا و فشارخون بالا باعث تنگ شدن و مسدود شدن رگ‌های قلب شده که به آن آترواسکلروز می‌گویند و درنتیجه شخص سکته قلبی، مغزی و حتی مرگ می‌شود.

سیستم تناسلی

در اثر تجمع بافت چربی در اطراف رحم و.. ممکن است شخص دچار مشکلات فراوانی برای باردارشدن مواجه شود. همچنین چاقی ابتلا به عوارض در زمان بارداری را افزایش می‌دهد.

سیستم اسکلتی و ستون فقرات

یکی دیگر از عوارض چاقی این است که باعث تجمع و تراکم توده استخوانی و مفاصل می‌شود که به این نوع چاقی در اصطلاح استئوسار کوپنیک نام دارد. این نوع چاقی خطر استخوان پوکی، ناتوانی جسمی، حرکتی و مشکلات مفاصل را به دنبال دارد و همچنین سبب سفتی و درد مفاصل می‌شود.

زانو درد

همچنین از تاثیر چاقی بر زانو درد نباید غاقل شد. معمولا افرادی كه دچار اضافه وزن يا چاقی هستند درد زانو دارند. یکی از راهکارهای کاهش درد زانو و کم کردن احتمال ايجاد آرتروز، كاهش وزن است.

عوارض پوستی

یکی دیگر از عوارض مهم چاقی بثورات و جوش‌های پوستی است که در قسمت‌هایی که پوست بدن جمع شده ایجاد می‌شود. یا اینکه فرد به‌نوعی بیماری جلدی به نام آکانتوز نیگز نیکاس مبتلا شود. این عارضه در اثر تغییر رنگ و ضخامت پوست چروک شده بدن رخ دهد.

ابتلا به سرطان‌های خاص

هنوز ارتباط بین سرطان و چاقی به‌طور قطعی مشخص نشده است؛ اما به علت ایجاد اضافه‌وزن احتمال ابتلا به سرطان سینه، پانکراس، روده، پروستات و… وجود دارد.

افسردگی

ارتباط نزدیکی بین اضافه‌وزن و افسردگی وجود دارد؛ زیرا چاقی سبب کاهش اعتمادبه‌نفس و احساس غم و اندوه می‌شود. در اثر بروز این عوامل فرد تمایلی به شرکت در مراسمات و جمع‌های دوستانه را ندارد و باگذشت زمان دچار افسردگی می‌شود.

جمع بندی

از تاثیرات چاقی بر بدن و عوارض اضافه وزن می‌توان به افسردگی، بیماری‌های قلبی، بیماری کبد، بروز سکته قلبی، مغزی، افزایش فشارخون و… اشاره کرد. در صورت عدم کنترل چاقی و بی‌توجهی به آن احتمال مرگ نیز وجود دارد. شما می‌توانید با مراجعه به متخصصین تغذیه رژیم غذایی مناسبی تهیه کنید.

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای درمان چاقی، داشتن تحرک یا انجام فعالیت‌های ورزشی است. اما این راهکار برای افرادی که دچار اضافه وزن شدید هستند یا بدن آنها به ورزش کردن واکنشی نشان نمی‌دهد، مناسب نخواهد بود. راهکار بعدی برای چنین افرادی، انجام عمل اسلیو معده است.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
.
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x