دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

15 واقعیت در مورد چاقی و اضافه وزن

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

همه می‌دانیم که اضافه وزن و چاقی ارتباط مستقیم با مشکلات سلامتی و پیامدهای منفی ناشی از آن دارد. در واقع اضافه وزن و چاقی می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات سلامت را در فرد چاق افزایش دهد. نرخ چاقی در ایران و به طور کلی در جهان در حال افزایش است که این مسئله باعث نگرانی جهانی و همچنین تحمیل هزینه‌های گزاف در زمینه سلامتی می‌شود. در این مقاله به 15 واقعیت مرتبط با چاقی و اضافه وزن اشاره می‌کنیم:

1. بیش از دو سوم مردم ایران به چاقی مبتلا هستند

ایران با سرعتی بالاتر از متوسط جهانی در حال افزایش تعداد مبتلایان به چاقی است. در حالی که در امریکا یک سوم جمعیت، دچار اضافه وزن هستند، در ایران حدود 70 درصد جمعیت از اضافه وزن رنج می‌برند که این آمار شامل 47 درصد اضافه وزن و 23 درصد چاقی است. از این آمار 20 درصد مبتلایان به چاقی را آقایان و 34 درصد را بانوان به خود اختصاص داده‌اند. در امریکا نیز 36.5 درصد از بزرگسالان دارای چاقی هستند  و 32.5 درصد نیز اضافه وزن دارند.

2. 20 درصد کودکان ایران به چاقی مبتلا هستند

متأسفانه روند افزایش وزن در کودکان ایرانی در سال های اخیر به رشد دو برابری رسیده است که این مسئله بی‌سابقه است. از هر 5 کودک ایرانی 1 نفر به چاقی مبتلا است که این نوع از چاقی بدترین نوع چاقی محسوب می‌شود.  این در حالی است که در امریکا حدود 17 درصد کودکان و نوجوانان مبتلا به چاقی هستند که با آگاهی خانواده‌ها نرخ ابتلای کودکان در سنین پیش دبستانی  در این کشور رو به کاهش است. این در حالی است که در ایران آمار کودکان دچار اضافه وزن یا چاقی از سنین 2 تا 19 سال با دو برابر رشد جهانی در حال افزایش است.

3. چاقی با 60 بیماری مزمن ارتباط مستقیم دارد

باید بدانید که اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به ده‌ها بیماری مزمن و خطرناک را در افراد به همراه دارد. به عبارتی ارتباط چاقی با بیماری یک ارتباط مستقیم است. بیماری‌هایی از جمله دیابت نوع 2، سکته قلبی، سکته مغزی، انواع سرطان و … از جمله این بیماری‌ها هستند.

4.کودکان دارای اضافه وزن بیشتر به بزرگسالان اضافه وزن تبدیل می شوند

کودکانی که در سنین پیش دبستانی به چاقی مبتلا هستند 5 برابر بیش از کودکان با وزن طبیعی در معرض چاقی در بزرگسالی قرار دارند که این مسئله می‌تواند با ابتلا به بیماری‌های مزمن و عوارض ناشی از چاقی و حتی مرگ در جوانی همراه باشد.

5. اندازه دور کمر شما خطر ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد

به گفته محققان مردانی که اندازه دور کمر آنها بیش از 102 سانتی‌متر است 5 برابر بیش از سایر مردان در خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. همچنین برای زنانی با اندازه دور کمر بیش از 88 سانتی‌متر خطر ابتلا به دیابت سه برابر بیش از دیگر زنان وجود دارد. همچنین، اندازه‌گیری دور کمر ممکن است به پیش‌بینی اینکه کدام افراد با وزن کم یا نرمال احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت دارند، کمک کند. شاخص توده بدن ( BMI) و دور کمر دو معیار برای ارزیابی چاقی و اضافه وزن است.

چاقی و اضافه وزن
زنان با دور کمر بیش از 88 سانتی متر و مردان با دور کمر بیش از 102 سانتی متر در معرض خطر بیشتری هستند.

6. چاقی بیشتر از کمبود وزن باعث مرگ و میر می‌شود

در سطح جهانی، یکی از پنج علت اصلی مرگ و میر است. چهار علت اصلی دیگر مرگ و میر در انسان ها عبارتند از فشار خون بالا، مصرف دخانیات، قند خون بالا و کم تحرکی.

7. چاقی پرهزینه است

سالانه حدود 147 میلیارد دلار برای امریکایی‌ها هزینه دارد، افرادی که مبتلا به چاقی هستند بیش از سایرین بیمار می شوند و در نتیجه هزینه‌های درمانی بیشتری دارند. در واقع، هزینه های پزشکی برای این افراد سالانه 1429 دلار بیشتر از افراد با وزن طبیعی است. در ایران نیز هزینه بیش از 10 هزار میلیارد تومانی برای بیماری‌های مرتبط با چاقی در ایران نشان می‌دهد که افراد چاق در ایران هم برای بازگشت به سلامت نیازمند هزینه‌های درمانی بیشتری هستند.

8. ملیت شما می‌تواند بر احتمال چاقی شما تأثیر بگذارد

ملیت شما ممکن است بر خطر چاقی تأثیر بگذارد. تقریبا نیمی از سیاهپوستان غیر اسپانیایی دچار چاقی هستند. پس از آنها اسپانیایی ها با 42.6 درصد، سفیدپوستان غیر اسپانیایی با 36.4 درصد و آسیایی های غیر اسپانیایی با 12.6 درصد قرار دارند.

9. چاقی در میانسالی بیشتر دیده می‌شود

تحقیقات نشان می دهد بزرگسالان بین 40 تا 59 سال بیشتر در معرض هستند. در واقع، بیش از 40 درصد از افراد بالغ بین این سنین دچار این عارضه هستند. یک سوم دیگر از بزرگسالان 60 سال و بالاتر نیز به چاقی مبتلا هستند و 32.3 درصد از بزرگسالان 20 تا 39 ساله در دنیا به چاقی مبتلا هستند.

10. زنان مسن بیشتر از مردان مسن در معرض چاقی هستند

طبق آمارها مردان بیشتر از زنان در معرض اضافه وزن هستند، اما 40.4 درصد از زنان مسن به چاقی دچار می‌شوند. بنابراین می‌توان گفت با افزایش وزن در زنان مسن بیش از مردان مسن است.

11. همه استان‌های کشور درگیر اضافه وزن و چاقی هستند.

از آنجایی که طبق آمار ایرانی ها 30 درصد بیش از نیاز بدنشان غذا می‌خورند نرخ ابتلا به چاقی تقریبا در تمام کشور بالا است و به میزان تقریبا مشابه 60 درصد رسیده است.

12. چهار استان کشور در صدر ابتلا به چاقی

از میان همه استان‌های ایران، مردم استان های مازندران و گیلان و سمنان و اردبیل ده درصد بالاتر از میانگین کشوری به چاقی مبتلا هستند.

13. سیستان و بلوچستان کمترین آمار ابتلا به چاقی را دارد

در میان آمارهای منتشر شده از ابتلای ایران به چاقی استان سیستان و بلوچستان کمترین میزان ابتلا به چاقی را در میان کودکان و بزرگسالان نشان می‌دهد، بعد از سیستان و بلوچستان، استان‌های هرمزگان، خراسان جنوبی و کرمان قرار دارند.

14. ایرانی ها 30 درصد بیش از نیاز بدنشان کالری دریافت می‌کنند

آمارها نشان می‌دهد که ایرانیان بیش از گذشته غذا مصرف می کنند. یکی از مهمترین دلایل ابتلا به اضافه وزن عدم تعادل کالری دریافتی است که طبق آمارها ایرانی‌ها 30 درصد بیش از نیاز بدن کالری دریافت می‌کنند.

15. افراد چاق کم کارتر از افراد معمولی هستند

افرادی که اضافه وزن دارند حدود 56 درصد بیشتر از افراد با وزن طبیعی روزهای کاری بیشتری را از دست می دهند. در حالی که کارمندان با وزن طبیعی به طور متوسط ​​سه روز در سال را از دست می‌دهند، افراد دارای اضافه وزن و افراد چاق تقریباً دو روز دیگر را از دست می‌دهند.

  • اما باید به این نکته توجه داشت که چاقی قابل پیشگیری و کنترل است و یک  رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می‌تواند کمک زیادی به شما در رسیدن و حفظ وزن سالم کند. در غیر این صورت، واقعیت‌های اضافه وزن و چاقی ممکن است در مورد شما هم صدق کند.

جمع بندی

چاقی ممکن است به دلیل مصرف غذاهای چرب و پرکالری و بی تحرکی باشد. کالری دریافت شده از مواد غذایی صرف فعالیت های فیزیکی بدن می شود. اگر میزان کالری دریافتی و فعالیت فیزیکی بدن متناسب باشد، فرد افزایش وزن به وجود نخواهد آمد. مصرف کالری اضافه تر به صورت چربی در بدن ذخیره شده و در نتیجه افزایش وزن را به همراه خواهد داشت.

بنابراین از ساده‌ترین روش‌ها برای درمان چاقی، داشتن تحرک، انجام فعالیت‌های ورزشی و مصرف کالری متناسب با فعالیتهای فیزیکی است. اما این روش برای افرادی که دچار اضافه وزن شدید هستند یا تمایلی به ورزش ندارند مناسب نخواهد بود. راهکار مناسب برای این افراد، عمل اسلیو معده است. اسلیو، نوعی جراحی کاهش وزن است که با محدود کردن حجم غذای فرد، کاهش وزن دائمی و بدون بازگشت را برای او به همراه دارد.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین
حسین
1 سال قبل

سلام، این مدت خیلی ورزش کردم که حدود 3 کیلو وزنم کم شده اما سایز دور شکمم تغییر چندانی نداشته. بعد شش ماه حدود 1 سانت کم شده. چه کاری باید انجام بدم که سایز دور شکم هم کمتربشه؟

.
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x