دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

آیا بواسیر باعث سرطان میشود؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

بواسیر یا هموروئید یک بیماری شایع مقعدی بوده که افراد بسیاری به آن مبتلا می‌شوند. مهمترین نشانه این بیماری، وجود خون در مدفوع است، که باعث ایجاد درد هنگام اجابت مزاج می‌شود. از سوالات پرتکرار افراد مبتلا به این بیماری، در مورد سرطانی بودن یا نبودن بواسیر است. در این مقاله قصد داریم به این پرسش که آیا بواسیر عامل سرطان است یا خیر پاسخ دهیم.

بواسیر یا سرطان مقعد؟ کدامیک؟

بسیاری از افراد با مشاهده خون در مدفوع و یا درد شدید مقعدی فکر می‌کنند به هموروئید مبتلا شده و آن را یک عامل سرطانی می دانند. در جواب به این سوال باید بگوییم که، خیر این دو بیماری از هم جدا بوده و بواسیر نمی‌تواند باعث ایجاد سرطان مقعد شود. اگرچه این دو بیماری علائم مشابهی دارند اما در حقیقت ماهیتی کاملا جداگانه داشته و با هم ارتباطی ندارند.

بواسیر چیست؟

در واقع هموروئید یا بواسیر رگ‌های متورم بخش‌های تحتانی رکتوم و مقعد است که گاهی در اثر کشیدگی و تورم پوست این ناحیه، نازک شده و رگهای بیرون زده باعث ایجاد درد یا خونریزی می‌شوند.

بواسیر یک بیماری مزمن و شایع است و معمولا با خارش، درد و احساس ناراحتی و گاهی در صورت شدت با خونریزی همراه است. این عارضه به ندرت خطرناک بوده و به راحتی طی چند هفته درمان، بهبود یافته و کاملا برطرف می‌شود. در موارد بسیار شدید ممکن است پزشک از جراحی یا عمل بواسیر به عنوان آخرین راه درمانی استفاده کند.

سرطان مقعد چیست؟

باید بدانیم که سرطان همان سلول‌های سالم بدن هستند که در اثر برخی عوامل، کنترل رشد صحیح و استاندارد خود را از دست داده و با رشد بی‌رویه سبب ایجاد تومور می‌شوند. سرطان مقعد نیز شامل رشد غیرعادی سلول های اطراف مقعد و روده بزرگ است و به نوعی عفونت ویروسی مربوط می‌شود که می‌تواند عامل ایجاد سرطان‌های متفاوتی در بدن باشد.

درمان سرطان مقعد معمولا با شیمی‌درمانی و پرتودرمانی همراه است و گاهی نیز در صورت پیشرفت بیماری، جراحی یکی از روش‌های درمانی دیگر خواهد بود.

علائم مشابه سرطان مقعد و هموروئید

یکی از دلایلی که باعث می شود بیماران احساس کنند، هموروئید می‌تواند عامل سرطان مقعد باشد این است که، این دو بیماری علائم مشابهی داشته و مهمترین تشابه آنها خونریزی از مقعد است. در این بخش به برخی علائم مشابه هر دو بیماری اشاره می کنیم، که ممکن است بیمار را در تشخیص صحیح دچار اشتباه کند.

  • خونریزی مقعدی
  • خارش مقعد
  • احساس برجستگی و تورم در دهانه مقعد
  • دردناک بودن دفع مدفوع
  • وجود خون در مدفوع

همانطور که مشاهده می‌کنید علائم هر دو بیماری به یکدیگر شبیه است، بنابراین تشخیص دقیق این علائم باید توسط یک پزشک متخصص صورت گیرد.

درمان هموروئید و بواسیر

در بخش قبل نیز اشاره کردیم که این دو بیماری هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشته و هموروئید اگرچه علائم مشابهی با سرطان دارد اما باعث ایجاد آن نخواهد بود.
به این نکته توجه کنید که، به دلیل تشابه علائم ممکن است بیمار دچار سرطان شده باشد اما با تصور این که به هموروئید مبتلا شده درمان را به تاخیر می اندازد.

بنابراین توصیه می‌شود به محض مشاهده علائم به پزشک مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به بیماری خطرناک سرطان، فرصت طلایی درمان را از دست ندهید. بواسیر یک بیماری کاملا بی‌خطر است و تنها وجود خونریزی از مقعد باعث ایجاد ترس و نگرانی در بیمار می‌شود که با مراجعه به پزشک و درمان آن می‌توان به کلی علائم و عوارض مربوط به بواسیر را از بین برد.

ناگفته نماند که در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ٬ بواسیر ممکن است ایجاد شود، بنابراین باید گفت: .

سرطان می‌تواند عامل ایجاد بواسیر باشد اما عکس این قضیه درست نیست

روش‌ تشخیص سرطان

برای این که بتوان مطمئن شد که علائم بالینی به کدامیک از بیماری‌های یاد شده تعلق دارد معمولا پزشک اقدام به معاینه بالینی بیمار خواهد کرد. برای انجام تشخیص دقیق و در صورت مشکوک بودن پزشک ممکن است از کولونوسکوپی و یا سیگموئیدوسکوپی استفاده کند.

نباید فراموش کرد که تشخیص به موقع سرطان مقعدی که بیشتر شامل سرطان روده بزرگ است می‌تواند به بهبود کامل بیماری در شخص کمک کند، بنابراین با مشاهده علائم بهتر است که برای معاینات دقیق‌تر و انجام تست‌هایی مثل بیوپسی، آزمایش دیجیتال کولون و آزمایش خون یا پروکتوسکوپی به پزشک مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان سریعتر شکل گیرد.

آیا بواسیر قابل تشخیص است؟

برخی از بیماری‌ها و سرطان‌های مربوط به اندام گوارشی تحتانی علائمی مشابه هموروئید یا بواسیر دارند، که تشخیص آنها کار سختی است. بهتر است با مشاهده هرگونه علائمی به ویژه خونریزی مقعدی حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. بسیاری از افراد نسبت به خونریزی‌های مقعدی به ویژه در مراحل اولیه بی تفاوت هستند، این مسئله می تواند باعث تاخیر در تشخیص درمان بیماری‌هایی مثل سرطان روده بزرگ و یا سرطان مقعد باشد.

سرطان مقعد یک سرطان بسیار نادر است که علائمی بسیار شبیه بواسیر دارد، این بیماری بدخیم مربوط به رشد تومورهای سرطانی بدخیم در ناحیه مقعد است. به همین دلیل بسیاری از افراد فکر می‌کنند که هموروئید می‌تواند زمینه‌ساز این بیماری در آنها باشد که چنین تفکری صحیح نیست.

بهترین راه برای تشخیص و درمان به موقع بواسیر و یا سرطان مقعد و روده بزرگ، مراجعه زودهنگام به پزشک و انجام معاینات بالینی و آزمایشات تشخیصی دقیق جهت بررسی بیماری و اقدام برای درمان آن است.

علل ایجاد بواسیر و سرطان

دلایل بروز این دو بیماری نیز کاملا با یکدیگر متفاوت است. در واقع دلیل اصلی ایجاد سرطان روده بزرگ سبک زندگی و تغذیه غلط است. عدم تحرک کافی، چاقی و اضافه وزن و همچنین عادات اشتباه غذایی مثل مصرف چربی‌ها و غذاهای سرخ کردنی می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد. این بیماری اغلب در افراد بالای 50 سال دیده می‌شود، اما در سنین پایین‌ نیز احتمال ابتلای به آن وجود دارد.

با تحت فشار قرار گرفتن رگ‌های خونی در ناحیه مقعد بواسیر ایجاد می شود. عواملی که باعث ایجاد فشار می شوند یبوست، رابطه مقعدی، بارداری و زایمان در زنان و کمبود مصرف فیبر کافی و یا زور زدن زیاد هنگام دفع مدفوع است.
عوامل دیگر در ایجاد بیماری هموروئید موثرند شامل موارد زیر است:

  • بالا رفتن فشار خون
  • عارضه‌های کبدی
  • استرس
  • عدم تحرک کافی

روش‌های پیشگیری از بروز بواسیر و سرطان مقعد

بهتر است برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ، در سبک زندگی به ویژه عادات غذایی تغییر ایجاد کنید. خوردن خوراکی‌های تازه و ارگانیک احتمال ابتلا به این نوع سرطان را کاهش می‌دهد. مصرف خوراکی‌هایی مثل انار، گریپ فروت، توت‌ها و بادام زمینی و کلم می تواند به پیشگیری و درمان بیماری سرطان روده کمک بسیاری کند.

پیشگیری از سرطان روده: تغییر سبک زندگی٬ تغییر عادات غذایی٬ مصرف مواد غذایی ارگانیک و تازه

بهترین راه پیشگیری از بواسیر٬ مصرف مایعات زیاد و جلوگیری از بروز یبوست است. همچنین این موارد می‌تواند در پیشگیری و درمان هموروئید کمک کند:

  • رژیم غذایی پرفیبر
  • تحرک کافی
  • عدم انجام حرکات پرخطر جنسی مقعدی
  • عدم زور زدن هنگام دفع مدفوع
  • مصرف سبزیجات تازه

برای پیشگیری از هردوی این بیماری‌ها باید سبک زندگی و البته روش‌های تغذیه‌ای را تغییر داد. متاسفانه بیشتر افراد بدون توجه به این علائم و سعی در پیشگیری و درمان این بیماری‌ها باعث ایجاد و پیشرفت این بیماری‌ها در بدن خود می‌شوند.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
6 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد
محمد
3 سال قبل

سلام آیا یبوست باعث ایجاد سرطان میشه؟

پری
پری
3 سال قبل

میشه بواسیر رو درمان کرد؟ اصلا قابل درمان هست؟؟؟؟؟

سیما
سیما
9 ماه قبل

سلام .همسر من الان ۳سال است که عمل هموروئید انجام داده است .بعداز عمل خود بخود حدود۲۰کیلو شایدهم بیشتر وزن کم کرده است .رنگش زرد میشود واکثرا اسهال میشود .وضعیتش نگران کننده هست؟به دکتر هم مراجعه نمیکند. میگوید من هیچ مشکلی ندارم .لطفا راهنماییم کنید ممنون

.
6
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x