دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

مراقبت های بعد از عمل جراحی عمومی چه مواردی هستند؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

مراقبت های بعد از عمل جراحی عمومی به نوع عمل و میزان سلامتی شما بستگی خواهد داشت. در اغلب موارد سعی می‎شود میزان درد کاهش یابد و در عین حال از بروز عفونت جلوگیری شود. این مراقبت‌ها دقیقا پس از اتمام جراحی آغاز خواهد شد.

در ساعات و روزهای اولیه، مراقبت های بعد از جراحی بر عهده کادر درمان است، اما پس از آن لازم است شما و اعضای خانواده مسئولیت آن را بر عهده بگیرید. معمولا در جراحی، با توجه به نوع بیماری و شرایط بیمار، از بیهوشی عمومی و یا موضعی استفاده می‎شود.

برخی از عوارض جراحی مربوط به داروهای بیهوشی است، که معمولا چند ساعت پس به هوش آمدن بیمار، شدت آنها نیز کاهش یافته و به طور کامل برطرف می‌شوند. برخی عوارض نیز، مربوط به نوع عمل جراحی و وسعت آن است که معمولا چندین روز ادامه خواهد داشت.

چرا مراقبت های بعد از عمل جراحی اهمیت دارد؟

در طی جراحی، از داروهای بیهوشی استفاده شده و پس از آن کلیه ارگان‎های بدن باید به حالت طبیعی خود بازگردند. بنابراین یک ساعت پس از بیهوشی، از مهمترین دقایق برای بیمار بوده و کادر پزشکی در قسمت ریکاوری، مراقبت‎های بعد از عمل جراحی را انجام می‌دهد تا از کار کردن ارگان‎هایی مهمی مانند سیستم قلبی و عروقی مطمئن شود. اگر شرایط عمومی بیمار مناسب باشد و هوشیاری خود را کامل بدست آورد، به بخش منتقل خواهد شد.

مراقبت های بعد از عمل جراحی عمومی در بیمارستان

بعضی از بیماران بعد از به هوش آمدن حالت تهوع خواهند داشت، این امر طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. زیرا تهوع و استفراغ پس از جراحی، از عوارض داروهای بیهوشی به‌شمار می‎آید. جدا از حالت تهوع، ممکن است بیمار تا مدتی گیج باشد، این حالت باز هم به دلیل استفاده از دارو‌های بی هوشی یا کم خونی در حین عمل است.

زمانی که در ریکاوری هستید، کادر پزشکی فاکتورهایی مانند فشار خون، تنفس، دما و نبض شما را کنترل کرده و ممکن است بخواهند، نفس‌های عمیق بکشید تا عملکرد ریه را چک کنند. آنها محل جراحی را از نظر خونریزی یا عفونت بررسی خواهند کرد. اگر تحت بیهوشی کامل قرار گرفته باشید، احتمال بروز واکنش آلرژیک وجود خواهد داشت. در طی ریکاوری این موضوع به دقت بررسی می‌شود.

با توجه به شرایطی که بیمار دارد، باید از سرم و دارو‌های مسکن برای کنترل شرایط استفاده کرد. زمانی که از بیهوشی عمومی استفاده شود، بیمار نمی‎تواند تا چند ساعت پس از به هوش آمدن، چیزی بخورد یا بیاشامد.

سپس در برنامه غذایی بیمار، مایعات و سوپ قرار خواهد گرفت. البته محدودیت‎های بیمار در این زمینه مورد توجه قرار می‎گیرد. به عنوان مثال افراد مبتلا به دیابت، ناراحتی‌های قلبی و یا بیماری‌های خاص دیگر باید، طبق رژیم غذایی خود، رفتار کنند.

آمادگی بعد از عمل جراحی
چند ساعت بعد از عمل جراحی، بسته به اینکه بیمار چه سابقه ای دارد باید تغذیه را شروع کند

مراقبت‌ های بعد از عمل جراحی سرپایی

جراحی‎های سرپایی به آن دسته از عمل‌هایی گفته می‎شود، که نیازی به بستری بیمار در بیمارستان ندارند. اما این امر به آن معنا نیست که بیمار به مراقبت‌های بعد از  عمل جراحی، نیاز نخواهد داشت.

البته قبل از ترخیص علائم حیاتی شما به خوبی از سوی کادر درمان کنترل خواهد شد، فقط جراحی آنقدر شدت ندارد که بخواهید در بیمارستان بستری شوید. قبل از ترخیص، باید مشخص شود که می‌توانید به طور طبیعی نفس بکشید، بنوشید و ادرار کنید.

همچنین در این شرایط بیمار باید به‌گونه‎ایی دراز بکشد که سر او بالا قرار نگرفته باشد. در غیر این صورت احتمالا دچار سردرد شدیدی خواهد شد، که تا چند روز ادامه خواهد داشت.

یکی از مراقبت های بعد از عمل جراحی این است که بلافاصله پس از جراحی مجاز به رانندگی نخواهید بود، بنابراین پیشنهاد می‌شود حتما فردی را به عنوان همراه در روز عمل در کنار خود داشته باشید. ممکن است آثار گیجی تا روز بعد از جراحی همچنان همراه شما باشد. چنانچه در روز عمل، شرایط پزشکی بیمار رضایت ‎بخش نباشد، بستری خواهد شد.

مراقبت های بعد از عمل جراحی عمومی
اگر در مراقبت های بعد از عمل جراحی سر بیمار در بالا قرار بگیرد، دچار سردرد های چند روزه و طولانی خواهد شد

مراقبت های بعد از عمل جراحی عمومی در منزل

بعد از ترک بیمارستان مراقبت‌های پس از جراحی را جدی بگیرید و به توصیه‌های پزشکی عمل کنید. طبق دستورالعمل‌ها داروها را مصرف کرده و مراقب عوارض احتمالی باشید و قرارهای ملاقات خود را با پزشک ادامه دهید.

استراحت کنید و درفعالیت‌های خود زیاده‎روی نکنید. اما اگر به شما توصیه شده که باید تحرک داشته باشید، در این کار سهل انگاری نکنید. در بیشتر مواقع از بیماران درخواست می‎شود، به اندازه کافی به خود استراحت دهند و فعالیت‌های روزمره خود را به تدریج آغاز کنند.

به طور مثال از مراقبتهای پس از عمل جراحی آپاندیس میتوان به عدم حمل وسایل سنگین حداقل به مدت دو هفته اشاره کرد.

چگونه در منزل پانسمان عمل را عوض کنیم؟

پانسمان صحیح زخم یکی از اساسی‌ترین فاکتورها، در مراقبت‎های بعد از عمل جراحی عمومی است. این روند بدون توجه به اندازه یا شدت آسیب، بدون تغییر باقی خواهد ماند. یعنی فرقی ندارد می‎خواهید زانوی آسیب‎دیده فرزند خود را پانسمان کنید و یا جای زخم گلوله را، زیرا از نظر اصول و تکنیک پایه، هیچ تفاوتی باهم ندارند.

هدف این است که محل زخم تمیز بماند و از عفونت آن جلوگیری شود. گاهی خود جراحی با موفقیت به پایان خواهد رسید، اما سهل انگاری در تمیز نگه داشتن زخم جراحی، باعث بروز عفونت شده و بیمار را با شرایط پیچیده مواجه می‎کند.

پزشک از بخیه، منگنه و یا چسب برای بستن زخم استفاده خواهد کرد. شما باید ناحیه زخم را تمیز و خشک نگه دارید و  مطابق دستورات پزشک پانسمان را عوض کرده و علائم عفونت را زیر نظر بگیرید. برای این منظور شاید لازم باشد حمام نروید. برای شستشو زخم، از هر ماده شوینده و ضدعفونی‌کننده نمی‎توانید استفاده کنید. هرگز محل زخم جراحی، را نخارانید و از پوشیدن لباس‎های تنگ و چسبان خودداری کنید.

مراحل تعویض پانسمان زخم

قبل از شروع تعویض پانسمان، مطمئن شوید، این وسایل را در دسترس خود قرار داده‎اید: گاز استریل، دستکش پزشکی استریل، چسب جراحی و قیچی استریل شده.

  • دستان خود را بشویید. خشک کنید از دستکش طبی استفاده کنید.
  • نوار ( چسب) دور پانسمان قدیمی را شل کنید.
  • پانسمان قدیمی را بردارید.
  • بر طبق آنچه پزشک گفته است، زخم جراحی را تمیز و خشک کنید. در طی شستشو به هیچ عنوان محل زخم را لمس نکنید. از موادی مانند الکل، پراکسید هیدروژن یا ید استفاده نکنید. این مواد  می‌توانند به بافت آسیب برسانند و ترمیم زخم را کند کنند.
  • قبل از استفاده مجدد از پانسمان، اجازه دهید محل زخم در معرض هوا خشک شود یا با گاز استریل این کار را انجام دهید. هرگز از همان گاز استریل برای بستن زخم استفاده نکنید. در صورت ورود بخیه و یا منگنه به داخل پوست، با تحریک و خارش خفیف، مقداری قرمزی و تورم مواجه خواهید شد.  همچنین ممکن است در طی چند روز اول پس از جراحی مقداری از محل زخم ترشحاتی خارج شود. پس از چند روز باید با کاهش آن مواجه شوید، در غیر این صورت به پزشک مراجعه نمایید.
  • برش را از نظر علائم عفونت بررسی کنید.
  • یک پد گاز تمیز و استریل بر روی زخم قرار دهید.
  • با استفاده از چسب دور تا دور گاز استریل را چسب بزنید.
  • پانسمان قدیمی را همراه با دستکش در کیسه مشمایی ریخته، آن را گره بزنید و به سطل آشغال بیاندازید.
  • دستهایتان را با آب و صابون بشویید.

8علامت عفونت زخم پس از جراحی چیست؟

اگر مراقبت‎های بعد از عمل جراحی عمومی به درستی انجام نشود، ممکن است عفونت با علائم زیر ظاهر شود:

  • وجود ترشحات زرد یا سبز رنگ که در حال افزایش نیز هستند
  • تغییر در بوی ترشحات
  • تغییر در اندازه زخم پس از جراحی
  • قرمزی یا سفت شدن ناحیه اطراف زخم
  • احساس گرمای غیر معمول در ناحیه برش
  • تب
  • درد فزاینده یا غیرمعمول
  • خونریزی بیش از حد، به طوریکه پانسمان خیس شده باشد

در مواجه با چنین شرایطی، در کوتاه‏ترین زمان به نزدیکترین مرکز خدمات درمانی مراجعه کنید.

جمع بندی

بهتر است قبل از جراحی از پزشک خود درباره نحوه مراقبت های بعد از عمل جراحی سوال بپرسید. مراقبت های بعد از عمل جراحی به نوع جراحی و سابقه پزشکی فرد بستگی دارد.به طور مثال نحوه و زمان تعویض پانسمان جهت جلوگیری از عفونت و بهبود سریع تر زخم را مورد توجه قرار دهید. توجه کنید چه غذاهایی پس از عمل مفید چه غذاهایی مضر هستند. به عبارتی رعایت مواردی که باعث کنترل درد و مراقبت از زخم و حال بیمار شود چه در بیمارستان چه در منزل لازم است.

برگرفته از:

https://www.healthline.com/health/medicare/does-medicare-cover-ambulance
https://www.mottchildren.org/health-library/tc4128spec

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
3 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شوکت
شوکت
3 سال قبل

برای بیمار مبتلا به دیابت، بعد از عمل چه رژیم غذایی پیشنهاد میشه؟ دکتر مخصوص خودم باید رژیم بده؟

.
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x