دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

آمادگی قبل از عمل جراحی شامل چه مواردی است؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

عمل اورژانسی ندارید و زمان آن از قبل تعیین شده، اما برای شما سوال شده که مراقبت و آمادگی قبل از عمل جراحی شامل چه مواردی است و باید چه نکاتی را رعاتی کنید. زیرا باید این عامل را در نظر گرفت که، هیچ عملی بدون خطر نبوده و بیمار برای بهبود شرایط و کاهش خطرات نقش بسیار مهمی دارد. در ادامه مقاله به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

آمادگی قبل از عمل جراحی، شامل زمان بندی برای رفت و آمد به بیمارستان، اجرای برخی مقررات و نکات برای حفظ سلامت جسمی و روحی و همچنین همراه داشتن برخی لوازم مورد نیاز بیمار است. با رعایت این نکات، درصد موفقیت آمیز بودن جراحی افزایش خواهد یافت.

وظایف بیمار قبل از عمل جراحی

شخصی که عمل جراحی دارد، باید پیش از عمل نکات زیر را رعایت کند:

  • درباره موضوع و چگونگی عمل جراحی به خانواده و دوستان خود اطلاع دهد، تا در صورت لزوم بتوانند در کنار او حضور داشته باشند.
  • قوانین و مقررات بیمارستان در مورد زمان مراجعه و اقدام به بستری را بررسی کند و جزئیات آن را نیز با خانواده و دوستان خود، به اشتراک بگذارد. البته در این مورد جای نگرانی وجود ندارد، زیرا از سوی بیمارستان یا مرکز خدمات درمانی، با بیمار تماس گرفته شده و اطلاعات مورد نیاز به ایشان داده خواهد شد.

وظایف بیمار قبل از عمل جراحی

در شرایط فعلی و با همه گیری ویروس کرونا یا COVID-19، توجه به سلامتی افراد اهمیت بیشتری یافته و این مراقبت‌ها باید در زمان حضور در مراکز پرتردد و پرخطر همچون بیمارستان‌ها با جدیت بیشتری انجام شود. حال اگر بیمار علاوه بر حضور در بیمارستان، در آنجا بستری و تحت عمل جراحی عمومی قرار بگیرد، باید از ماسک و شیلد استفاده کرده و بینی و دهان خود را به خوبی بپوشاند.

همچنین مراقبان بیمار، که پس از عمل جراحی در منزل یا بیمارستان در کنار او بودند، باید چند روز در قرنطینه بوده، تا خطر انتقال ویروس در آنها از بین برود.

بیمار باید احتمالاً آزمایشات لازم برای اطمینان از سلامتی و عدم ابتلا به کرونا را انجام دهد تا پیش از ورود به بیمارستان و انجام عمل جراحی، از سلامت کامل برخوردار باشد.

تکمیل پرسشنامه پیش از عمل جراحی

پیش از انجام عمل جراحی، معمولا از بیمار درخواست می‌شود تا پرسشنامه‌ای را به صورت تلفنی، کاغذی  یا حتی در ایمیل پر کند. در این پرسشنامه در مورد سلامتی، سابقه پزشکی و شرایط منزل برای نگهداری از بیمار سوال می‌شود.

اگر این ارزیابی به گونه‌ای بوده که مستلزم مراجعه حضوری بیمار در مرکز درمانی باشد، احتمالاً بیمار باید به انجام برخی آزمایشات بپردازد. اهمیت تکمیل این پرسشنامه، برای دانستن مشکلات پزشکی و درمانی بیمار است تا مشخص شود بیمار قبل، حین و بعد از عمل نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد یا نه؟

همچنین اجرای آزمایشات احتمالی، به عمل و نوع بیهوشی بیمار نیز بستگی دارد که می‌تواند شامل آزمایش خون، ادرار و بارداری برای بانوان باشد و معمولاً یک یا چند روز قبل از عمل جراحی انجام می شود. در نهایت نیز، شخص باید از نتایج تمامی آزمایشات قبلی، داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی که مصرف می‌کند مطلع باشد.

آمادگی قبل از عمل
پیش از عمل جراحی، از بیمار خواسته می شود که پرسشنامه ای را به صورت تلفنی، کاغذی و آنلاین پر کند

وظایف بیمارستان جهت آماده سازی بیمار برای عمل جراحی

برخی از بیماران، اطلاعاتی از منابع مختلف بدست می‌آورند، که چندان معتبر نیستند. به همین دلیل سوال‌هایی برای آن‌ها ایجاد می‌شود که پاسخ دقیقی ندارند.

  • آیا بیمار باید قبل از عمل تا چند ساعت، از خوردن و آشامیدن پرهیز کند؟
  • پیش از مراجعه به بیمارستان، باید مصرف داروهای معمول و روزمره متوقف شود؟
  • چه لوازمی در بیمارستان، باید همراه بیمار باشد؟
  • آیا پس از انجام عمل، بیمار باید چند روز در بیمارستان بستری شود؟
  • و…

ما در ادامه این مطلب به این پرسش‌ها، پاسخ می‌دهیم، با ما همراه باشید.

اهمیت ناشتا بودن پیش از عمل جراحی

اگر پزشک به بیمار دستور داده باشد که چند ساعت قبل از عمل، غذا نخورد، بیمار نیز باید در تمامی وعده‌ها و میان‌وعده‌های غذایی خود که شامل شیرینی، وعده سبک و… می‌شوند، هیچ چیزی نخورد و ننوشد.

چرا که در حین جراحی، معده باید خالی بوده تا در زمان بیهوشی غذا از معده وارد ریه نشود و به بیمار حالت تهوع دست ندهد.

اگر بیمار، به دلیل ابتلا به دیابت، انسولین مصرف می‌کند، باید پیش از عمل از خوردن و آشامیدن خودداری کند. در این بین باید، تیم پزشکی از وضعیت او آگاه بوده و در صورت لزوم اقدامات احتیاطی را انجام دهد.

رعایت تمامی نکات بهداشت فردی

ساعاتی قبل از عمل جراحی، بدن بیمار باید از هرگونه لوسیون، کرم و مواد آرایشی پاک شود و بیمار تا پایان عمل نباید هیچ گونه آرایش، لاک ناخن و کاشت ناخنی داشته باشد.

چراکه با این کار، باکتری‌های ناخواسته کمتری وارد بیمارستان می‌شوند. همچنین رعایت این نکته به پزشکان کمک می‌کند تا وضعیت طبیعی پوست و ناخن‌های فرد را دیده و از سالم بودن گردش خون اطمینان حاصل کنند. این احتمال نیز وجود دارد که برخی از بیمارستان‌ها از بیمار درخواست کنند تا پیش از عمل جراحی، دوش بگیرند که در این‌صورت نیز باید به توصیه آنها عمل شود.

مراقبت های قبل عمل جراحی
یکی از مراقبت های قبل عمل جراحی، پاک کردن لاک و برداشتن ناخن مصنوعی و مواد آرایشی از بدن است

وسایل لازم برای بیمار

اگر بیمار قصد دارد تا در بیمارستان عمل داشته و سپس مدتی در آنجا بستری باشد، باید ملزومات زیر را به همراه داشته باشد:

  • یک دست لباس خواب راحت
  • لباس روز
  • لباس زیر تمیز
  • روپوش و دمپایی
  • حوله دستی کوچک
  • مواد بهداشتی شامل صابون، مسواک، خمیر دندان، شامپو، دئودورانت و…
  • نوار بهداشتی یا تامپون
  • تیغ و مواد اصلاح
  • شانه یا برس مو
  • کتاب یا مجله
  • مقدار کمی پول
  • دارویی که به طور معمول مصرف می‌کند و لیستی از دوزهای مربوط به هر دارو
  • عینک طبی (در صورت وجود)
  • دفتر و قلم
  • میان وعده های سالم
  • دفترچه‌ای که در آن آدرس و شماره تلفن‌های مهم، از جمله اطلاعات تماس پزشک عمومی بیمار نوشته شده باشد.
  • نامه پذیرش و نامه پزشک معالج

چه نوع وسایلی را نباید به بیمارستان ببریم؟

بیمار تا حد امکان نباید طلا، دستبند، النگو، جواهرات و… همراه خود داشته باشد زیرا بیمارستان و مرکز درمانی، هیچگونه مسئولیتی را در برابر آن نخواهد پذیرفت.

رفت و آمد همراهان به بیمارستان

در مورد چگونگی مراجعه به بیمارستان و بازگشت از بیمارستان، بیمار باید از دوستان و بستگان خود کمک بگیرد. چرا که قادر نخواهد بود، خود را به تنهایی به خانه برساند. حضور بستگان در بیمارستان باید به گونه‌ای تنظیم شود که با قوانین و مقررات بیمارستان مطابقت داشته باشد.

لغو نوبت عمل جراحی

اگر به هر دلیلی، بیمار نمی تواند در موعد مقرر، در بیمارستان حضور یابد، باید در اسرع وقت پزشک و بیمارستان را در جریان بگذارد. آنها می‌توانند در مورد تنظیم مجدد قرار با بیمار صحبت کرده و هماهنگی‌های لازم را انجام دهند.

اگر بیمار چند روز قبل از عمل جراحی با علائمی همچون سرفه، سرماخوردگی یا تب مواجه شود، باید وضعیت خود را به متخصص جراحی عمومی خود اطلاع داده تا او را راهنمایی کرده و ببیند این عمل می‌تواند به خوبی انجام شود یا نه.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
3.2 6 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
6 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه
2 سال قبل

سلام ببخشید من پس فردا عمل جراحی هیسترکتومی دارم وکتر داروی ملین و شیاف گلیسیرین تجویز گرده دوز مصرف رو نمیدونم

سارا
سارا
1 سال قبل

سلام من دوروز دیگه عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز دارم.گفتن از یک روز قبل عمل باید بستری بشم دلیلش چیه؟

موسوی
موسوی
1 سال قبل

سلام مادرم قبل عملش یه ذره آب خورده یه قورت دکترا گفته نخوره اما نتونست طاقت بیاره یه قورت خورد خیلی نگرانم آیا این اندازه مشکلی داره؟؟

.
6
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x