آنچه در این مقاله خواهید خواند:
مانند هر عمل جراحی، جراحی سرطان مری نیز بدون ریسک خاصی انجام نمیگیرد. اما در صورتی که نیاز به این جراحی دارید نگران نباشید. عوارض جانبی و خطرات جراحی در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و به عواملی چون سلامت کلی بیمار و روشهای جراحی و مراقبت های بعد از آن بستگی خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم به عوارض جانبی جراحی مری بپردازیم. با ما همراه باشید.
عوارض جانبی فیزیکی جراحی سرطان مری
وجود برخی از عوارض جانبی بعد از جراحی کاملا طبیعی است. این به دلیل رسیدن به شرایط بهبود بعد از انجام عمل است ضمن این که در جراحی سرطان مری نحوه پردازش غذا در بدن تغییر میکند و به این ترتیب بدن شرایط جدیدتری را شاهد خواهد بود.
برخی از شایعترین عوارض جانبی فیزیکی جراحی سرطان مری عبارتند از:
- درد بعد از عمل
- حالت تهوع
- استفراغ
- مشکل در بلع به دلیل تنگ شدن مری
- سوزش سردل
بهتر است برای به حداقل رساندن خطر عوارض جانبی تا حد امکان جراحی را توسط یک جراح مجرب و متخصص و در بیمارستان معتبر انجام دهید. این مسئله میتواند در آمادگی شما برای جراحی و آرامش خیال شما نقش مهمی داشته باشد. همچنین مراقبتهای بعد از جراحی نیز میتوانند تا حدود زیادی در جلوگیری از ایجاد عوارض نقش داشته باشند.

ضعف و بی حالی بعد از عمل سرطان مری
جراحی سرطان مری یک عمل جراحی بزرگ است. اکثر بیماران بعد از جراحی احساس میکنند که ضعف دارند و قدرت انجام کاری را ندارند، مدت زمان دچار بودن به این احساس بین افراد مختلف متفاوت است. اگرچه این یک عارضه کاملا طبیعی است اما در صورتی که ضعف بیش از چند هفته ادامه داشت به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. آنها میتوانند مواردی مثل فیزیوتراپی را به شما پیشنهاد کنند.
مشکل در بلعیدن غذا پس از عمل مری
ایجاد مشکل در بلع غذا نیز یک عارضه طبیعی در عمل جراحی سرطان مری محسوب میشود. همین مسئله میتواند منجر به کاهش وزن شود، البته چند ماه طول میکشد تا غذا خوردن به شکل نرمال بازگردد. برای برخی افراد ممکن است این زمان تا 2 سال طول بکشید و یا ممکن است غذاهایی وجود داشته باشد که برای همیشه مجبور شوید آنها را ترک کنید.
ضمن این که مصرف برخی از غذاها نیز میتواند سیستم گوارشی شما را دچار مشکل کند، به طول مثال کرامپهای شکمی و یا اسهال در پی مصرف برخی از غذاها طبیعی است. به ترکیبی از این علائم سندرم دامپینگ گفته میشود. بهتر است در این دوران وعدههای غذایی خود را به چند وعده کوچک در روز تقسیم کنید. ضمن این که اگر مشکلات شما در این زمینه آزار دهنده است میتوانید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
نشت مری پس از جراحی
نشت معمولا در جایی اتفاق میافتد که جراح مری را به معده یا روده متصل کرده است. این نوع نشت بعد از جراحی را نشت آناستوموتیک مینامند. این یک مشکل جدی است و در صورت وقوع باید فوراً تحت درمان قرار بگیرید.
درمان نشت بعد از جراحی مری شامل موارد زیر است:
- پرهیز از خوردن و آشامیدن
- مصرف آنتی بیوتیکها
- تخلیه مواد نشت کرده
- تغذیه با استفاده از کاتتر سوند
بعد از این مراحل باید بیمار باید چندین بار مورد اسکن و آندوسکوپی قرار گیرد تا از بهبود وضعیت او اطمینان حاصل شود. در صورتی که درمانهای نام برده موثر واقع نشوند و بیمار همچنان نشتی داشته باشد نیاز است که جراحیهای بیشتری انجام گیرد و بیمار برای مدت زمان بیشتری در بیمارستان بماند.
آمار نشان میدهد که حدود 6 نفر از 100 نفر (6٪) پس از این عمل جراحی دچار نشت میشوند. این عارضه معمولا در هفته اول پس از عمل اتفاق میافتد. بسیار نادر است که افراد پس از بازگشت به خانه دچار نشت شوند.
بنابراین در صورت بروز هرگونه تنگی نفس یا درد شدید در قفسه سینه با پزشک خود تماس بگیرید.
مشکلات قلبی پس از عمل مری
برخی از افراد بعد از این جراحی دچار مشکلات قلبی میشوند که این مسئله می تواند برای سایر اندامها از جمله کلیهها قرار گیرد.
تغییر صدا پس از عمل مری
تغییرات صدا از جمله گرفتگی صدا بعد از جراحی مری یک عارضه شایع است. این امر در صورتی اتفاق میافتد که عصبی که به منطقه تارهای صوتی متصل میشود در حین عمل جراحی آسیب ببیند. این عارضه معمولا موقتی است و کمتر پیش میآید که دائمی باشد. حتی به ندرت افراد برای ترمیم تارهای صوتی خود نیاز به جراحی دارند.
تخلیه آهسته معده و رفلاکس
جراحی میتواند باعث برگشت محتویات معده به مری شده و در بیمار ایجاد رفلاکس کند. اصلیترین عامل رفلاکس معده سوزش سر دل است. درمان آن نیز شامل مصرف آنتی اسیدها و داروهایی که به انتقال غذا از طریق معده و روده کمک میکند خواهد شد.
نشت نای یا محفظه تنفسی
نای یک لوله نزدیک به مری است و بخشی از سیستم لنفاوی را نیز در بر میگیرد، معمولا در زمان جراحی این ناحیه جذا سازی میشود اما به ندرت بعد از عمل ممکن است شاهد نشت در این بخش باشیم که این عارضه به احتمال زیاد در هفته اول پس از عمل اتفاق میافتد. علامت اصلی این عارضه نیز ترشح مایعات بیشتر از حد انتظار پزشک است. البته علائم نادرتر شامل درد و احساس تنگی نفس میشود.
درمان نشت نای تخلیه مایع است، ممکن است لازم باشد لوله دیگری را در ناحیه ای که مایع در حال جمع آوری است قرار دهند. در صورتی که مجرای تنفسی خود به خود ترمیم نشود، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای ترمیم آن داشته باشید. بهتر است در صورت بروز علائم غیرطبیعی سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.

عوارض عمومی بعد از جراحی سرطان مری
پس از هرگونه جراحی بزرگ عوارض زیر شایع خواهند بود:
عفونت
بعد از هر جراحی خطر ابتلا به عفونت از جمله عفونت محل برش جراحی، قفسه سینه یا ادرار شایع است بنابراین در صورت بروز علائم عفونت ، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.
علائم ابتلا به عفونت بعد از جراحی شامل موارد زیر است:
- تب
- لرز
- احساس گرما و سرمای غیر طبیعی
- احساس ناخوشی
- سرفه کردن
- حالت تهوع
- تورم یا قرمزی در اطراف زخم
پزشک بعد از بررسی وضعیت آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد و در موارد نادری ممکن است بیمار به جراحی دیگری نیاز پیدا کند.
لخته شدن خون
لخته شدن خون (ترومبوز ورید عمقی ، DVT) یکی از عوارض احتمالی عمل جراحی است. لختهها میتوانند جریان طبیعی خون را از طریق وریدها مسدود کنند. در صورتی که ناحیهای در پای شما متورم، داغ، قرمز یا زخم شده است ، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. این خطر وجود دارد که لخته خون شل شده و از طریق جریان خون به ریهها منتقل شود و باعث انسداد در آنجا شود (آمبولی ریه).
علائم اصلی آمبولی ریه عبارتند از:
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرفه خونی
- احساس سرگیجه یا سبکی سر
- خونریزی
از جمله عوارض شایع دیگر بعد از جراحیهای بزرگ احتمال خونریزی است. تیمی که از شما مراقبت میکند از نزدیک علائم خونریزی را تحت نظر دارد. درمان مورد نیاز شما بستگی به علت خونریزی و میزان از دست دادن خون شما خواهد داشت، گاهی نیاز است که خون تزریق کنید.
مشکلات قفسه سینه و تنفس
گاهی اوقات عفونت ناشی از جراحی در قفسه سینه میتواند منجر به ذات الریه شود که مشکلی جدی است. شما میتوانید ریسک ابتلا به این عارضه را با رعایت موارد زیر کاهش دهید:
- ترک سیگار قبل از عمل
- بلند شدن از بستر و حرکت کردن در اسرع وقت بعد از عمل جراحی
- انجام تمرینات تنفسی که فیزیوتراپ به شما آموزش میدهد
در صورتی که به عفونت مبتلا شوید مطمئنا جراح متخصص عمومی آنتی بیوتیک مناسب برای شما تجویز خواهد کرد.
سلام وقت شما بخیر آقای دکتر من یه سوالی دارم، بعد از این عمل با این شرایط جدید طول عمر بیمارمون چقدره، میدونم به خیلی چیزا ربط داره اما شانس زندگی چقدره تقریبا
سلام، سرطانهای مری دو دسته عمده هستن. سرطان های آدنوکارسینوما و سرطان های اسکواموس
افرادی که آدنوکارسینوما دارن قطعا طول عمرشون محدودتره نسبت به اون یکی پاتولوژی. در ثانی خود عمل جراحی و پیشرفت موضعی تومور هم خیلی مهمه اگر تومور در مراحل اولیه باشه ما بیمار داریم عمل کردیم 10-15 ساله داره زندگی میکنه. فاکتورهای مختلفی روی بیمار اثر داره. باید خصوصیات بیمار رو ببینیم و نتیجه گیری کنیم.
سلام مری من آسیب دیده بود برداشتند وبه جای مری کولون پیوند کردند الان بزرگترین مشکل من کاهش شدید وزنم هست لطفا بگید برای کاهش وزنم چکار کنم
سلام، اگر همراه مری، معده رو هم برداشتن که معمولا اینطور هست کاهش وزنتون کامل قابل انتظاره ولی اگر معده تون رو برنداشتن نیاز به بررسی داره که باید برای بررسی به دکتر مراجعه کنید.
مری مادرمون کلا برداشتن از معدش بعنوان مری جا سازی کردن یک ماهی هست شبا دچار تنگی نفس میشه ممکنه سرطان به ریه ها سرایت کرده باشه
حتما نیاز به بررسی داره به دکتر انکولوژیست تون مراجعه کنید
سلام وقت شما بخیر دایی من ۸۰ روز هست ک عمل مری انجام داده الان خدنریزی روده پیدا کرده با اسهال علتش چیه؟اگه امکانش هست راهنماییمون کنید.ممنون
سلام، به دکترتون مراجعه کنید. ممکنه یه پروسه عفونی جدید باشه
سلام.خداقوت.بیمارمن دچارادنوکارسینوما درمری بامتاستاز به ادرنال..تحت شیمی درمانی و ۲۸جلسه رادیوتراپی قرار گرفته.الان تشخیص پزشک جراح برداشتن کامل مری و انتقال معده به ناحیه زیراستخوان ترقوه بعداز اسلیومعده است.لطفا نظرتون دراین موردبفرمایید.
سلام، اگر واقعا ادنوکارسینوما ایشون متاستاز به ادرنال داره نباید برای ایشون عمل جراحی انجام بشه مگر موارد خیلی خیلی خاص که اون هم مواردش خیلی محدوده.