دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

آیا دیابت نوع 2 با عمل لاغری درمان می‌شود؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

دیابت یک بیماری خاموش و خطرناک است که عملکرد بدن را مختل و عوارض جدی به همراه دارد. این بیماری که در میان عوام به مرض قند شهرت داشته، دارای انواع مختلفی است. اما آنچه اهمیت دارد تشخیص به موقع و درمان آن است. در میان انواع دیابت، دیابت نوع 2 بیشترین آمار مبتلا را دارد، در این مقاله به بررسی این نوع از دیابت و روش‌های درمانی آن خواهیم پرداخت.

شناخت دیابت و انواع آن

دیابت (Diabetes) وقتی رخ می‌دهد که در بدن ما انسولین کافی برای وارد کردن گلوکوز به داخل سلول‌ها وجود نداشته باشد. این سبب می‌شود که گلوکوز در خون تجمع یافته و اصطلاحا قند خون افزایش یابد.

در حالت کلی دو نوع ابتلا به دیابت وجود دارد: دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2

دیابت نوع 1

در دیابت نوع یک، بدن یا انسولین تولید نمی‌کند و یا این که تولید انسولین کمتر از مقدار لازم است. فقط 10-5 درصد دیابت‌ها از نوع یک هستند و بیشتر در کودکان دیده می‌شود. در این نوع از دیابت، بیمار باید روزانه انسولین تزریق کند.

دیابت نوع 2

در دیابت نوع دو، بدن مقداری انسولین تولید ولی سلول‌ها به انسولین پاسخ نمی‌دهند. بیشترین میزان ابتلا، به دیابت در دنیا مربوط به دیابت نوع 2 است و در حدود 95-90 درصد مبتلایان به دیابت به این نوع مبتلا هستند. دیابت نوع دو، بیشتر در مردان بالای 40 سال و افراد مبتلا به چاقی مفرط دیده می‌شود. میلیون‌ها نفر از مردم در سرتاسر دنیا مبتلا به دیابت نوع دو هستند، ولی از وجود آن خبر ندارند.

علل ابتلا به دیابت

علل و عوامل ابتلا به دیابت با توجه به فاکتورهایی نظیر وضعیت عمومی، پیشینه خانوادگی، نژاد، سلامتی و عوامل محیطی متفاوت خواهد بود و علل دیابت بر اساس فرد و نوع دیابت، متفاوت است. برای تشخیص قطعی ابتلا به دیابت و علت آن پزشک متخصص غدد، با توجه به تمام این فاکتورهایی که ذکر شد اقدام به انجام روش‌های تشخیصی و درمان خواهد کرد.

در دیابت نوع 1 با یک نوع بیماری خود ایمنی مواجه هستیم که در آن، پانکراس نمی‌تواند انسولین ترشح کند. در حالی که در دیابت نوع 2 انسولین در بدن ترشح می‌شود اما مقاومت به انسولین وجود دارد.

از آنجایی که دیابت نوع 2 بیماری شایع‌تری است، شناخت فاکتورهای تاثیرگذار در ابتلا به آن به شما کمک می‌کند که تشخیص سریع‌تری داشته باشید این فاکتورها عبارتند از:

  • چاقی مفرط
  • داشتن سبک زندگی با تحرک کم
  •  افزایش سن
  •  رژیم غذایی نامناسب
  •  بارداری
دیابت نوع دو
در دیابت نوع دو با وجود ترشج انسولین، بدن نسبت به آن مقاومت می‌کند

تاثیر چاقی بر دیابت نوع 2

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که افراد مبتلا به چاقی مفرط، بیش از سایرین به دیابت نوع 2 مبتلا می‌شوند. در افراد چاق، سلول‌های بافت چربی مجبور هستند از میزان مصرفی خود، مواد غذایی بیشتری را دریافت کنند.

استرس باعث می‌شود که این سلول‌ها ملتهب شده و در نتیجه پروتئینی به نام سیتوکینز آزاد کنند. سیتوکینز سیگنال‌های گیرنده انسولین را مسدود و در نهایت موجب مقاومت به انسولین می‌شود.

انسولین این امکان را برای سلول‌ها فراهم می‌کند که گلوکز را مصرف کرده و انرژی به دست آورند. هنگامی که در برابر انسولین مقاوم باشید، بدن قادر به تبدیل گلوکز به انرژی نخواهد بود و در نهایت سطح قند خون همیشه بالا خواهند ماند.

چرا دیابت نوع ۲ خطرناک است و باید درمان شود؟

دیابت یک بیماری بالقوه خطرناک است. حال اگر این بیماری در اثر چاقی مفرط ایجاد شده باشد، مطمئنا بیمار مستعد ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای خطرناک دیگر از جمله فشار خون و بیماری‌های قلبی عروقی نیز خواهد بود. ضمن این که احتمال ابتلا به سکته‌های قلبی و مغزی و همچنین کلسترول بالا، در افرادی که به چاقی مفرط یا دیابت نوع 2 مبتلا هستند بیشتر است. بنابراین بهتر است که به محض اطلاع یافتن از ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 سعی کنید که آن را درمان کنید، اگرچه بهترین درمان پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.

 

بهترین درمان دیابت نوع دو چیست؟

در مورد کسانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، روش‌های درمانی بسیاری وجود دارد که بستگی به شدت ابتلا دارد، به طور معمول در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تغییر سبک زندگی، ورزش و تحرک مناسب و رژیم‌های غذایی می‌تواند در کنترل بیماری موثر باشد.

در مورد افرادی که شاخص توده بدنی بالایی دارند و دچار چاقی مفرط هستند باید روشی برای کاهش وزن به کار برد. اصولا در مورد این افراد باید درمان‌های دارویی و نهایتا درمان دیابت نوع 2 از طریق جراحی‌های لاغری صورت گیرد.

نوع۲ جراحی لاغری 02 آیا دیابت نوع 2 با عمل لاغری درمان می‌شود؟
برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو، که به چاقی مفرط نیز دچار هستند روش درمانی جراحی لاغری توصیه می‌شود

درمان دیابت نوع 2 با کدام عمل جراحی بهتر است؟

جراحی‌های لاغری شامل عمل اسلیو معده، بالن معده، عمل بای پس معده و حلقه معده از جمله جراحی‌هایی هستند که به عنوان درمانی برای چاقی مفرط مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از آنجایی که چاقی یکی از فاکتورهای مهم ابتلا به دیابت نوع 2 است، درمان این معضل می‌توان به کنترل و درمان دیابت نوع 2 منجر شود.

توجه داشته باشید که پزشکان جراح لاغری از این روش نه به عنوان درمان قطعی دیابت نوع 2، بلکه به عنوان یکی از روش‌های رسیدن به نتیجه دلخواه یاد می‌کنند. به این ترتیب وقتی بیمار عمل جراحی لاغری انجام می‌دهد در اثر کاهش وزن ایجاد شده بیماری دیابت نیز کنترل شده و در مواردی حتی بهبودی کامل رخ می‌دهد.

این که کدام عمل جراحی لاغری به شما پیشنهاد شود بستگی به نوع چاقی شما، شرایط جسمانی و روحی، وضعیت سلامتی و نظر پزشک معالج خواهد داشت، در میان همه عمل‌های لاغری، عمل بای پس و اسلیو معده به دلیل تأثیر مثبت بیشتر بر بیماران دیابتی، بیشتر از سایر روش‌های لاغری به رسمیت شناخته می شوند.

بهترین زمان جراحی لاغری در درمان دیابت نوع 2 چه زمانی است؟

از آنجایی که چاقی مفرط باعث ایجاد بیماری‌های زمینه ای بسیار از جمله بیماری های قلبی عروقی، فشار خون و دیابت نوع 2 می‌شود، بهتر است از همان ابتدای شروع ابتلا به چاقی به فکر راه چاره بود، اگرچه می‌توان به روش‌های زیادی از جمله ورزش یا رژیم های غذایی از ابتلا به چاقی جلوگیری کرده و یا در مراحل اولیه اضافه وزن را کنترل کرد.

اما در مورد افرادی که به چاقی مفرط دچار هستند، به ویژه در سنین جوانی و افرادی که بی ام آی (BMI) یا شاخص توده بدنی آنان بالای 35 است بهتر است که هرچه سریع‌تر با مشورت پزشک یکی از روش‌های جراحی لاغری انتخاب و انجام گیرد تا از بروز بیماری‌های زمینه‌ای جلوگیری شده و یا در صورت ابتلا در همان مراحل اولیه این بیماری ها کنترل و درمان شوند.

توجه داشته باشید که هرچه درمان چاقی به تعویق بی افتد خطر ابتلا به بیماری های زمینه‌ای و همچنین بروز بیماری‌هایی چون سکته های قلبی و مغزی افزایش می‌یابد.

دیابت نوع دو در مبتلایان به بیماری چاقی

همانطور که در مقاله اشاره کردیم بیشترین آمار مبتلایان به دیابت نوع 2 را افراد مبتلا به چاقی تشکیل می‌دهند، با توجه به خطراتی که بیماری نوع 2 در سلامتی فرد مبتلا ایجاد می‌کند بهتر است که به تشخیص و درمان زود هنگام آن کمک کرد.

تغییر سبک زندگی، تغییر در رژیم غذایی، مصرف به موقع داروهای مرتبط، ورزش و داشتن تحرک بدنی مناسب از جمله مواردی است که به پیشگیری، کنترل و درمان بیماری دیابت نوع 2 کمک می‌کند، در مورد افرادی که به چاقی مفرط دچار هستند این درمان تنها توسط انجام جراحی‌ لاغری امکان‌پذیر است که با مشورت پزشک صورت گرفته و یکی از راه‌های موثر در درمان این نوع از دیابت محسوب می‌شود.

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Nafise
Nafise
2 سال قبل

باسلام وقت بخیر.
ایا کسی که به تازگی عمل انژیو قلب انجام داده باشه تا چه مدت بعد از انژیو میتونه عمل بایپس معده رو انجام بده؟

.
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x