دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

کیست ها چطور درمان میشوند؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

کیست ها کیسه هایی هستند که در پوست یا دیگر نواحی بدن تشکیل شده و پر از مایع، هوا یا مواد دیگر می باشند. این کیست ها دارای انواع مختلفی هستند. از جمله عوامل ایجاد کننده آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انسداد مجاری
  • تورم فولیکول های مو
  • عفونت

کیست ها معمولا بی ضرر بوده و همیشه نیازمند درمان نیستند. با این وجود، همه کیست ها باید توسط پزشک معاینه شوند. تشخیص یک کیست از یک جوش (آبسه پوستی) یا دیگر موارد ِ نیازمند به درمان، می تواند دشوار باشد.

به همین دلیل، معاینه پزشکی ضرورت دارد. امکان دارد، کیست نیازی به درمان نداشته باشد. پزشک بسته به نوع و محل کیست می تواند گزینه های درمانی دیگری را نیز پیشنهاد دهد.

انواع روش های درمان کیست
انواع روش های درمان کیست

روش های برداشت کیست

روش تخلیه کیست

در این روش پزشک محل کیست را به صورت موضعی بی حس کرده و با ایجاد برشی کوچک کیست را تخلیه می کند. پس از تخلیه شدن تعدادی گاز به مدت 1 یا 2 روز بر روی زخم قرار می گیرند. افراد جهت درمان یا پیشگیری از عفونت های خود ممکن است به مصرف دارو های آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند. زخم ناشی از برش ظرف 1 تا 2 هفته التیام می یابد. جهت درمان کیست های اپیدرموئید یا پیلار بر روی پوست روش تخلیه توصیه نمی شود. در این فرایند کیست ها در درون پوست باقی مانده و دوباره تشکیل می شوند. علاوه بر آن، تخلیه می تواند سبب بروز جای زخم بر سطح یا زیر پوست شود. وجود این زخم ها برداشت کیست را در آینده دشوار می کند.

آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA)

پزشک در این فرایند جهت تخلیه کیست، سوزنی ظریف را به آن وارد می کند. کیست پس از تخلیه شدن، کمتر نمایان خواهد بود. این روش برای کیست های پستانی استفاده می شود که می توانند دوباره تشکیل شوند. آسپیراسیون با سوزن ظریف برای فرایند های نمونه برداری (بیوپسی) و تعیین سرطانی بودن سلول های یک توده پستانی نیز به کار گرفته می شوند.

برداشت کیست با آسپیراسیون با سوزن
برداشت کیست با آسپیراسیون با سوزن

برداشت کیست به روش جراحی

در برخی کیست ها همچون گانگلیون، بیکر و درموئید جراحی یک گزینه درمانی به شمار می رود. پزشک ناحیه مورد نظر را به صورت موضعی بی حس کرده و پس از ایجاد برشی کوچک کیست را بیرون می آورد. برداشت جراحی کیست منجر به بروز جای زخم یا اسکار می شود. اندازه این جای زخم به عوامل مختلفی از جمله اندازه کیست بستگی دارد. کیست های گانگلیون و بیکر گاهی اوقات می توانند پس از جراحی دوباره تشکیل شوند.

لاپاراسکوپی برداشت کیست

برخی کیست ها همچون کیست های تخمدانی می توانند به روش جراحی لاپاراسکوپی برداشته شوند. در این فرایند جراح با استفاده از یک تیغ (اسکالپل) برش های کوچکی ایجاد می کند. سپس دوربین کوچکی به نام لاپاراسکوپ را از طریق یکی از آن برش ها به بدن فرد وارد کرده تا کیست را پس از مشاهده، خارج کند. در جراحی لاپاراسکوپی به دلیل کوچک بودن برش ها تنها جای زخم های اندکی باقی می ماند.

مراقبت های پس از برداشت کیست

پزشک برای مراقبت از جراحی کیست پس از عمل دستورالعمل هایی به بیمار ارائه می دهد. این موارد می توانند شامل توصیه های زیر باشند:

  • زخم را با یک بانداژ خشک بپوشانید. امکان دارد زخم به مدت چند روز ترشحات داشته باشد که تعویض بانداژ توصیه می شود.
  • در صورتی که گاز درون زخم قرار گرفته باشد باید برای برداشتن آن به مطب پزشک مراجعه کرد.
    البته ممکن است پزشک نحوه خارج کردن گاز را به بیمار آموزش دهد.
  • باید دارو های آنتی بیوتیک خوراکی را حتی در صورت التیام زخم به طور کامل مصرف کرد.
  • پماد ها و کرم های آنتی بیوتیک را به گونه توصیه شده مصرف کنید.
  • دارو های مسکن تجویزی یا بدون نسخه را به گونه تجویز شده مصرف کنید.
  • زمان التیام زخم به نوع کیست و نحوه برداشت آن بستگی دارد.
مراقبت های پس از درمان کیست
مراقبت های پس از درمان کیست

خطرات برداشتن کیست در خانه

اغلب تشخیص کیست از مشکلات دیگر برای افراد دشوار است. تلاش برای رفع کیست ها به دلایل مختلفی خطرناک است. از جمله این دلایل می توان موارد زیر را نام برد:

  • در صورتی که این ضایعه یک کیست نباشد، امکان بدتر شدن وضعیت آن وجود دارد.
  • ترکاندن، فشار دادن یا سوراخ کردن کیست با یک شی تیز می تواند منجر به بروز عفونت و جای زخم دائمی شود.
  • در صورت عفونی بودن کیست، امکان تشدید عفونت وجود دارد.
  • امکان آسیب به بافت های اطراف وجود دارد.
  • در صورت عدم برداشت کامل کیست، امکان عفونی شدن یا بازگشت آن وجود دارد.

بنابرین به این دلایل، افراد باید از تلاش برای برداشتن کیست در خانه خودداری کنند.

درمان های خانگی رفع کیست

اغلب کیست های پوستی بی ضرر بوده و به صورت خود به خود رفع می شوند. با این حال، برخی کیست ها بیانگر وجود مشکلات زمینه ای جدی تری هستند. افراد باید قبل از امتحان هر گونه درمان خانگی جهت تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند. در صورت موافقت پزشک افراد می توانند درمان های خانگی زیر را امتحان کنند:

  • جهت رفع درد از انواع بدون نسخه دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) استفاده کنید.
  • روزانه 3 تا 5 بار و هر بار به مدت 10 تا 15 دقیقه بر روی ناحیه مورد نظر کمپرس گرم اعمال کنید.
    این کار می تواند به تسکین التهاب و تحریک تخلیه ترشحات کمک کند.
  • جهت پاک کردن ترشحات در کیست های پلک چشم از دستمال های پاک کننده بدون نسخه استفاده کنید.
  • افراد مبتلا به کیست های پستانی می توانند از سوتین های حمایت کننده با اندازه مناسب استفاده کنند.
    همچنین، استفاده از کمپرس سرد نیز مفید خواهد بود.
  • رفع شدن کیست می تواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
    در صورت رفع نشدن، می توان جهت به کار گیری درمان های دیگر یا برداشت کیست با پزشک خود مشورت کرد.

انواع کیست

با انواع مختلف کیست قبلا آشنا شده اید٬ و اینکه اغلب قابل پیشگیری نیستند اما می توان خطر ابتلا به برخی از آن ها را کاهش داد. معرفی کیست ها به طور خلاصه:

کیست اپیدرموئید

کیست های اپیدرموئید می توانند در زیر پوست هر ناحیه ای از بدن مخصوصا صورت، گردن و تنه تشکیل شوند. این موارد رشدی آهسته داشته و معمولا بدون درد هستند.

کیست پستانی

کیست های پستانی پر از مایع بوده و معمولا سرطانی نیستند. این موارد صاف بوده، به آسانی جا به جا شده، لبه هایی مشخص داشته و ممکن است حساس به لمس باشند.

این کیست ها هیچ راه پیشگیری مشخصی ندارند اما ایجاد تغییرات در قرص ضد بارداری هورمونی یا هورمون درمانی می تواند از تشکیل موارد جدید پیشگیری کند.

کیست گانگلیون

کیست های گانگلیون با اینکه معمولا بر روی دست یا مچ بروز می دهند اما می توانند در مچ یا نواحی پایین تر از آن نیز تشکیل شوند. این کیست ها بیضی یا گرد بوده و پر از مایعی ژله مانند هستند. کیست های گانگلیون تا زمانی که بر یک عصب فشار وارد نکرده اند بدون درد هستند.

کیست پیلونیدال

کیست های پیلونیدال می توانند حاوی مو و سلول های مرده پوست باشند. این کیست ها اغلب در نزدیکی استخوان دنبالچه به وجود آمده و می توانند عفونی و دردناک شوند.

کیست های پیلونیدال می توانند از هنگام تولد یا پس از یک آسیب به وجود آیند. افراد می توانند با تمیز نگه داشتن آن ناحیه و اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ خطر ابتلا به عفونت های آتی را کاهش دهند.

کیست تخمدانی

کیست های تخمدانی پر از مایع هستند. این موارد اغلب بی ضرر بوده و سبب ایجاد علائم نمی شوند.
با اینکه کیست های تخمدانی قابل پیشگیری نیستند اما با انجام آزمایش های مخصوص زنان می توان آن ها را به صورت زود هنگام تشخیص داد.

کیست شالازیون (گل مژه)

شالازیون یک کیست بدون درد با رشدی آرام است که در پلک چشم ایجاد شده و در مواقع انسداد غدد تولید کننده چربی بروز می دهد.
قبل از لمس کردن چشم ها دست های خود را بشویید. لنز های تماسی خود را طبق راهنما ضد عفونی کرده و دوباره استفاده کنید. قبل از خواب آرایش خود را پاک کنید.

کیست بیکر یا پشت زانو

کیست بیکر در اثر ضربه یا بیماری هایی به وجود می آید که سبب تجمع مایع می شوند. این کیست می تواند سب درد، سفتی و تورم شود.

کیست آکنه

در موارد شدید ابتلا به آکنه، امکان دارد کیست هایی پر از چرک در عمق پوست به وجود آیند. این کیست ها دردناک بوده و می توانند جای زخم ایجاد کنند.

کیست موکوسی

هنگامی که موکوس سبب انسداد یک غده می شود کیست موکوسی به وجود می آید. این کیست ها را می توان بر روی دست ها، انگشت ها، دهان یا اطراف آن یافت.
در برخی موارد، با برداشتن پیرسینگ های دهانی می تواند از بروز کیست های موکوسی آتی پیشگیری کرد.

کیست شکاف برانکیال

کیست های شکاف برانکیال ناهنجاری هایی مادرزادی هستند که در نزدیکی فک و گردن دیده می شوند.

کیست های پیلار

کیست های پیلار در اطراف فولیکول های مو تشکیل شده و معمولا در پوست سر دیده می شوند. این موارد اغلب وراثتی هستند.

کیست درموئید

کیست های درموئید کیسه هایی بسته هستند که بر سطح پوست یا نزدیکی آن در نواحی مختلف بدن تشکیل می شوند. اغلب این موارد مادرزادی بوده و می توانند به رشد خود ادامه دهند.

انواع کیست
انواع کیست

سخن آخر:

در حالی که تلاش برای برداشتن یک کیست می تواند وسوسه انگیز باشد اما افراد باید از انجام این کار خودداری کنند. اغلب کیست های پوست بی ضرر بوده و بدون نیاز به درمان رفع می شوند. با اینکه تعدادی درمان خانگی برای کیست ها وجود دارد اما برخی از آن ها نیازمند مراقبت پزشکی هستند. بهترین کار مراجعه به متخصص جراح عمومی و دریافت توصیه های تشخیصی و درمانی از او می باشد.

منبع:
Cyst Removal

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
48 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

با سلام آیا برداشتن کیست تخمدان دختر از
حالت بکارت خارج میشه

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

با سلام من یک کیست روی پیشانی ام دارم که استخوان و خیلی سفت هست وبه من گفتند کیست استخوانی هست میخواستم بدونم برای درمانی پیش کدام دکتر بروم

عزیزالله چیت سازان
عزیزالله چیت سازان
2 سال قبل

زیر قفسه سینه‌ام بگفته دکتر بعد از ستی اسکن ،پشت دنده ها سمت چب ،پشت شش ،از دیر باز یک کیست ویا یک توده هست .تا حالا درد نداشت .ولی باعث شده بود که در درایو گرافیکی یکی از شش ها بالاتر از دیگری نمایش داده بشه .و از ۱۵ سال پیش هم دچار رفلاکس معده بشم .این اواخر بعضی وقتها دردش را احساس میکنم تا زیر کتف هایم کشیده میشه وقتی قرص ضد نفخ میخورم تسکین پیدا میکنه

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

سلام خسته نباشید مادر من یه کیست روی پیشانی دارن چشماشون خیلی سویی نداره بردیم ام آر ای گفتن کیست هستش باید عمل بشن بنظرتون بازارو حل میشه یا عمل کردنش حتمیه

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

سرشونم درد میکنه بردم دکتر ام ای آر گرفتم دکتر نگا کرده گفته کیست داره باید عمل شه هزینشم گفته ۲۵ میلیون آیا درمان کیست این همه هزینه میخواد

صبا
صبا
2 سال قبل

سلام. من حدود هفت سال پیش به دلیل استرس، کیست هایی روی صورتم، نزدیک بینی ایجاد شد، و به دکتر مراجعه نکردم، و چرک زیادی که غالبا زرد رنگ بود، ازش خارج کردم، در حال حاضر این قسمت ها سفت هست، و با لمس پوست صورت، برامده های پستی بلندی حس می کنم.
و این قسمت ها تیره تر از پوست صورتم هست نوعش هم به احتمال زیاد اکنه بوده. ایا متخصص می تونه درمانش کنه، با تخلیه یا هرچی، که اون سفتی از بین بره؟

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

کنارکشاله رانم یک چیزی مانند جوش زده گاهی اوقات پوست روش کنده میشه و کمی خون میاد گاهی هم دردمیگیره نمیدونم جوشه یا کیست؟
پیش چه دکتری باید برم ؟

هومن رشیدی
هومن رشیدی
2 سال قبل

سلام و روز بخیر. یک سال پیش روی لب پسر هفت ساله من یک کیست ایجاد شد که بعد از چند مدت عفونی و بزرگ شد به اندازه یک عدس. اون رو به دستور پزشک تخلیه کردیم اما بعداز چهار ماه مجددا همون اندازه شد اما عفونی نشد. مجددا تخلیش کردیم اما الان بعد از پنج ماه بازهم داره بزرگ میشه. از یک طرف میترسم زیاد دستکاریش کنم و هربار بچم کلی زجر میکشه بابت تخلیه و از طرف دیگه روی زیبایی و اعتماد به نفسش تاثیر منفی میذاره. چه کار میتونیم انجام بدیم؟

ناشناس
ناشناس
2 سال قبل

سلام من چند وقتی هست روی الت تناسلی ی کیست چربی اپیدرموئید حس کردم و یکبار ترشحی هم داشت البته من نمیدونستم فشار دادم و یخورده التهابش کاهش یافته و الان هم هست و خیلی خجالت میکشم به کسی چیزی بگم یا پیش دکتری برم

علی
علی
2 سال قبل

سلام ببخشید میخواستم بدونم بعد از خارج کردن کیست پیلار یا غده چربی از سر جای بخیه و زخم دوباره مو رشد می کند یا خیر؟

Zara
Zara
1 سال قبل

سلام روی صورتم ی خال دارم ک اطرافش ۲ ۳ تا جوش در اومده و دکتر گفته ک کیست زیر پوستت وجود داره باید تخلیه بشه و اون خالم باید برداربم چون اون باعث اون کیست شده ولی الان خبری از اون کیست نیست ولی جوش هستم نمیدونم چیکار کنم و خیلیم میترسم نمیتونم برم چیکار باید بکنم؟

Hana
Hana
1 سال قبل

سلام
من در صورتم یه کیستی به وجود اومده و دکتر پوست رفتم و تشخیص دادند
و روش جراحی برای برداشتن آن را پیشنهاد دادند
آیا بعد از جراحی امکان به وجود آمدن دوباره آن است؟ و برای رفع جای بخیه چه کرمی را پیشنهاد میکنید که قیمت متوسطی داشته باشه؟
متشکرم

ازیتا
ازیتا
1 سال قبل

با سلام من یک کیست پیلار بزرگ در سرم داشتم که چند روزیست عمل کردم و درش اوردم اما صورتم هنوز ورم داره طبیعی است؟

گندم
گندم
1 سال قبل

سلام وقت بخیر
من کیست چربی روی صورتم داشتم و دکتر گفتند میتونم با جراحی بردارم، و اون موقع همرنگ پوست بود
الان حدود چند روزیه که به رنگ سبز میزنه، علتش چیه بنظرشما؟
بنظرتون صبر کنم و الان جراحی نکنم؟
سپاس :))

مهناز
مهناز
1 سال قبل

سلام من چندسال هست روی سرم بالاتر از گردنم تقریبا پشت گوش یک کیست ایجاد شده که سفت و بزرگ هست و دوبار دکتر رفتم یک سری سنوگرافی دادم یک سری ام ار آی گفتن مشکلی نیست ولی همش استرس دارم ذهنم درگیر میشه راهنمایم کنید سپاس

برکتی
برکتی
1 سال قبل

سلام جناب دکتر خدا قوت
همسر من بر روی صورتشون یه کیست اپیدرمی به اندازه یک گردوی بزرگ رشد کرده برای درمانشون ام آر آی و سونو گرافی و ازمایش پاتو بیولوژی هم انجام دادند . خواستم اگر محبت بفرمائید با وجود اینکه کمی درد دارند و به علت عفونت اطرافش چرک خشک کن مصرف می کنند باید چه کنیم ؟و این عمل تخلیه توسط شما بزرگوار انجام میشه یا خیر ؟

ناشناس
ناشناس
1 سال قبل

با سلام آقای دکتر برای برداشتن کیست پیلار سر باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟

مهدیه
مهدیه
9 ماه قبل

سلام خسته نباشید
شوهر من ی کیست داشتن ک رفتن دکتر براشون برداشتن روی پیشانی بود ی دونه بخیه هم خورده ولی اصلا برای مراقبت های بعدش چیزی بهشون نگفتن و ما نمی‌دونیم تا کی زخم بسته باشه ! آب بخوره یا ن و خلاصه چیکار باید بکنیم !؟
میشه راهنمایی کنید
آها راستی فقط ی پماد هم بهشون دادن

Melina
Melina
8 ماه قبل

سلام من یک کیست بر روی انگشت دست میانی ام دارم و به تازگی درد و تیره شدن اون رو میبینم میخواستم بدونم که چیکار برای کمتر شدن درد و یا نیاز به جراحی داره

بهنام
بهنام
7 ماه قبل

سلام من یک کیست کوچک در کنار صورت نزدیک گوش چپ دارم محتوای کیست مطابق سونوگرافی آب است امکان تخلیه آن بدون جراحی وجود دارد؟

نهال
نهال
6 ماه قبل

سلام من یک کیست دهانی در ناحیه پشت لب پایینم داشتم که با جراحی برداشتم و بخیه خورد ، مجددا ضایعه سفیدی که بعد از بخیه از ناحیه مابین بافت خارج شده که به رنگ سفید هست تازه شده و حالت گوشتی داره ، هر بار این کیست پاره میشه یک ضایعه سفید رنگ در دهنه باز زخم ایجاد میشه که حالت سفت داره ، مجددا باید جراحی کنم یا درمان دیگری هم دارد ؟

جلال
جلال
6 ماه قبل

سلام رویه سرم دوتا کیست در آمده کنار هم هستن و موهام از همون جا یکم کم پشت شدن میخواستم بگم این کیست ها درد ندارن آیا جراحی کردن و بیرون کردنشو الزامی هست یا نه؟

قاسم
قاسم
4 ماه قبل

با سلام
من چند روز پیش روی قسمت چپ گردنم احساس تورم کردم . رفتم پیش دکتر گوش حلق بینی سونو گرافی و اسکن با تزریق تجویز کرد . تو هر دو ریپورت نوشت لنفاد نوپاتی مشاهده نشد واسکولاریته مشاهده نشد . نظریه کیست برانکیال
پزشک جهت اطمینان بیشتر FNA پیشنهاد داد که تو جواب سیتولوژی اشاره به خارج کردن 6 سی سی مایع که کیست برانکیال عفونی شده مطرح شد . پزشک روش جراحی را پیشنهاد داد ولی با توجه به موقعیت کیست که در لترال شریان کاروتید و ورید ژگولار خلف عضله SCM می باشد آیا امکان جراحی بی دردسر و بدون امکان عود توده وجود دارد ؟

علی
علی
3 ماه قبل

سلام آقای دکتر وقتتون بخیر . من سمت راست صورتم بالای استخوان چونه قسمتی که ریش رشد میکنه یک توده سفت دارم که قبلا خارش داشت و با خارش زیاد خونریزی کرد و تبدیل به توده شد کوچیکه و رو صورت معلوم نیست مگر اینکه دست زده بشه چندین ساله به این شکل مونده و دردی هم نداره به پزشک متخصص پوست مراجعه کردم گفتن هم میتونه از جوش باشه هم میتونه کیست باشه (برای جوش هام تحت درمان با راکوتان هستم ) و توصیه کردن که به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنم . سوالی که از خدمتتون داشتم این کیست ها از چه نوعی میتونن باشن و آیا خطرناک هستند ؟ و احیانا اگر پیشنهاد بشه که این کیست ها رو جراحی کنم پزشکان جراحی بهتر هستند برای اینکار یا پزشکان گوش و حلق و بینی ویا حتی پزشک پوست و مو ؟ در کل برای کیست بهتره به چه پزشکی مراجعه کنم ؟ ممنون

.
48
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x