دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

برداشتن کیسه صفرا در کودکان چگونه است؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

یکی از روش‎های جراحی برای برداشتن کیسه صفرا در کودکان کوله سیستکتومی یا عمل کیسه صفرا است. این شیوه که به شایع‌ترین درمان سنگ کیسه صفرا شهرت دارد عموما به روش‌هایی که حداقل حالت تهاجمی را برای کودک در بردارد یعنی کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی انجام می‌شود، البته در برخی از کودکان ممکن است عمل برداشتن کیسه صفرا نیاز به کوله سیستکتومی باز باشد اما به طور کلی هر دو روش در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی

لاپاروسکوپی را عموما یک روش جراحی می‌شناسند که با حداقل تهاجم برای فرد بیمار انجام می‌شود. حال به جهت برداشتن کیسه صفرا کودکان ممکن است از این روش استفاده شود تا کیسه صفرا از شکم بیمار خارج شود.

در عمل کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی متخصص و جراح چندین برش کوچک بر روی شکم کودک ایجاد کرده که در یکی از برش‌ها یک وسیله کوچک که بر سر آن دوربینی قرار دارد وارد شکم کودک می‌شود و سپس جراح می‌تواند تمام اندام‌های شکمی را به خوبی مشاهده کند.

برای جراحی‌های کوچک بین ۲ تا ۳ برش بر روی شکم ایجاد می‌شود و طی عمل شکم را از گاز پر می‌کنند تا جراح بتواند به راحتی داخل شکم را مشاهده کند.

سپس جراح از ابزارهای جراحی برای برداشتن کیسه صفرا استفاده کرده و با قرارگیری این ابزار درون برش‌های کوچکی که بر روی شکم ایجاد شده کیسه صفرا را از داخل شکم کودک خارج می‌کند.

پس از انجام جراحی، جراح با کمک چسب موضعی که بر روی پوست زده می‌شود محل برش‌ها را به خوبی می‌پوشاند. زمانی که برای برداشتن کیسه صفرا کودکان از این شیوه استفاده شود کودک پس از عمل درد کمتری احساس می‌کند و مدت زمان کمتری را نسبت به روش کوله سیستکتومی باز در بیمارستان به دلیل گذراندن دوره نقاهت طی خواهد کرد.

کوله سیستکتومی به روش باز

علاوه بر روش جراحی لاپاروسکوپی که در بخش قبل توضیح داده شد روش دیگری نیز به نام کوله سیستکتومی باز وجود دارد که برخی مواقع ممکن است کودک به این نوع عمل احتیاج داشته باشد. در این روش جراحی، جراح برشی را در قسمت راست و بالای شکم کودک ایجاد خواهد کرد و کیسه صفرا را بدین شیوه از بدن کودک خارج می‌کند.

پس از انجام جراحی، برشی که بر روی شکم کودک ایجاد شده است با بخیه‌هایی که بر لبه‌های شکاف زده می‌شود منجر به بسته شدن برش بر روی شکم شده و پس از آن بر روی بخیه‌ها چسب موضعی قرار می‌گیرد، به گونه‌ای که به طور کامل محل برش و جای بخیه‌ها را می‌پوشاند.

روش کوله سیستکتومی باز نسبت به شیوه عمل کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی نیاز به اقامت طولانی‌تر در بیمارستان داشته و در این مدت زمان تیم جراحی و کادر پرستاری از نزدیک شرایط و حال کودک را کنترل می‌کنند تا در صورت بروز هر گونه مشکل و درد بعد از عمل بهبودی کودک با سرعت بیشتری انجام شود.

بعد از برداشتن کیسه صفرا در کودکان چه اتفاقی میفتد؟
بعد از برداشتن کیسه صفرا در کودکان چه اتفاقی میفتد؟

بعد از عمل برداشتن کیسه صفرا در کودکان چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

ریکاوری در اتاق عمل:

پس از آنکه عمل برداشتن کیسه صفرا در کودک به شیوه‌های نامبرده شده انجام گرفت تا زمانی که کودک به هوش آید و دردی حس نکند به اتاق ریکاوری می‌رود و پس از آن به اتاقی که در آن بستری بود انتقال داده می‌شود.

رژیم غذایی مخصوص پس از عمل:

پس از انجام جراحی کودک نمی‌تواند غذاهای سنگین مصرف کند به همین دلیل از طریق تزریق وریدی مایعات لازم را دریافت می‌کند تا زمانی که خود بتواند مایعات شفافی که بدون تهوع و استفراغ باشد را بنوشد و بتواند به آرامی به یک رژیم مناسب برسد.

مصرف داروهای آنتی بیوتیک:

از آنجایی که در اکثر مواقع پس از انجام عمل جراحی ممکن است برخی از افراد دچار عفونت پس از عمل شوند به همین دلیل پس از عمل برداشتن کیسه صفرا در کودکان نیز به جهت جلوگیری از عفونت به صورت وریدی به کودکان آنتی بیوتیک داده می‌شود.

مصرف داروهای مسکن:

در ابتدا داروهای مسکن نیز از طریق وریدی برای کودکان تزریق خواهد شد تا زمانی که کودک خود بتواند غذا بخورد و از این طریق بتواند داروهای مسکن را نیز به صورت خوراکی مصرف کند.

راه رفتن پس از عمل:

کمی پس از انجام عمل جراحی و زمانی که کودک درد بسیاری احساس نکرد کم کم باید از رختخواب بیرون آمده و شروع به راه رفتن کند. راه رفتن و خارج شدن گاز معده پس از عمل جراحی بسیار رایج بوده و افراد پس از جراحی باید راه بروند تا گاز معده‌شان خارج شود، بنابراین می‌توان گفت راه رفتن به کودک کمک می‌کند تا گاز معده وی خارج شده و در این صورت درد او تسکین یابد.

اگر جراحی به روش کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی انجام شده باشد کودک می‌تواند روز بعد به خانه رود و اگر روش درمان وی به صورت کوله سیستکتومی باز بوده است در این صورت تقریبا بین ۲ الی ۴ روز در بیمارستان بستری شده و سپس مرخص خواهد شد.

در این مدت زمان تیم جراحان و پرستاران مراقبت از کودک را بر عهده داشته و در جهت بهبود و ترشحاتی که ممکن است پس از عمل برای کودک رخ دهد با والدین صحبت کرده و مراحل درمان را برای آنها تشریح می‌کنند.

پس از عمل برداشتن کیسه صفرا٬ گاهی بیماران همچنان درد دارند. علت درد بعد از عمل کیسه صفرا دلایل مختلفی دارد که برای آگاهی بیشتر بخوانید.

عوارض ناشی از عمل برداشتن کیسه صفرا کودکان چیست؟

عوارضی که ممکن است پس از برداشتن کیسه صفرا در کودکان رخ دهد و احتمال رخ دادن آن حتما نشان از مشکل در انجام عمل جراحی نخواهد بود و به نوعی می‌توان گفت در بیشتر مواقع یک عوارض طبیعی است شامل موارد زیر است:

  • نشت صفرا
  • عفونت پس از عمل
  • خونریزی
  • آسیب به مجرای صفراوی
عوارض عمل کیسه صفرا برای کودکان
عوارض عمل کیسه صفرا برای کودکان

چه زمانی عوارض پس از عمل می‌تواند خطرناک باشد؟

اگر پس از انجام جراحی برداشتن کیسه صفرا در کودکان، کودک دچار علائم خطرناکی شد حتما باید با پزشک جراح صحبت کرده و در صورت حاد بودن شرایط کودک او را به بیمارستان انتقال داد. این علائم خطرناک شامل موارد زیر است:

  • تب:
    تب و یا داشتن دمای بیش از ۱۰۱ درجه فارنهایت
  • افزایش درد:
    داشتن درد در قسمتی که مورد جراحی قرار گرفته است.
  • مشاهده عفونت:
    هرگونه علائمی که نشان از عفونت کودک همچون قرمزی، تورم و یا تغییر رنگ در محل برش دیده شود باید به متخصص جراحی عمومی خود مراجعه کرد چون احتمال عفونت جای زخم وجود دارد.
  • سایر مشکلات:
    هرگونه سوال و یا مشکل دیگر که ممکن است موجب نگرانی شود.

از موارد واجبی که لازم است پس از عمل کوله سیستکتومی رعایت کرد تغذیه بعد از عمل کیسه صفرا است. رژیم غذایی بعد از کوله سیستکتومی٫ اجتناب از مواد غذایی چرب و چربی ترانس بالا است. بعد از عمل کیسه صفرا٬ برخی غذاها موجب تقویت و برخی باعث تشدید بیماریست.

برگرفته از:

Laparoscopic Cholecystectomy
https://www.healthline.com

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
3.5 4 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
22 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زینب
زینب
3 سال قبل

کسی ک از کودکی کیسه صفراشوبرداشتن مشکل بچه دار شدن یازایمان پیدامیکندیان

باران
باران
2 سال قبل

سلام وقت بخیر
دختر خواهر من ۷ ساله هست مدت ۲ سال میشه که دکترها تشخیص سنگ صفرا رو دادن گفتند با دارو از بین میره ولی الان به ۷ میلی رسیده
چه کاری باید انجام بدیم؟

Sasan
Sasan
2 سال قبل

سلام خسته نباشید
بچه من ۴ سالشه و در کیسه صفراش شن دیده شده.راه درمانش چیه؟حتما احتیاج به عمل جراحی داره؟

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس
2 سال قبل

سلام بچه من ۵سالشه ک ب مدت یک ساله فهمیدیم سنگ کیسه صفرا داره ازمایش خون هم گرفتم مشکلی نداشت اگر عملش نکنم اسیبی ب کبد نمیزنه؟

حسینی
حسینی
2 سال قبل

بچه من ۴۵ روز سن داره،گفتن سنگ کیسه صفرا داره،آیا ممکنه؟

محمودی
محمودی
2 سال قبل

س .پسرم بعد عمل ازسربخیه بلای شکم ک سند وصل بوده مث ی تیکه گوشت اضافی در آمده از چیست

نازنین
نازنین
1 سال قبل

سلام من شهرستان هستم متوجه سنگ صفرا در دختر ۵ ساله م شدیم، دکتر اطفال اینجا با ازمایش خون گفت مشکلی نیست فقط متوجه علائم باشید و هر ۶ ماه سونو کنید. میخواستم بدونم از نظر شما به پزشکان تهران برای اطمینان بیشتر مراجعه کنیم؟

علی
علی
1 سال قبل

اگه کیست کلدوک جراحی بشه وکیسه صفرا کامل برداشته بشه
بازم امکان خطر و… وجود داره؟
مثل نشتی صفرا درکبد یا بروز سیروز کبدی ویامشکلاتی درمورد روده، باتوجه به اینکه صفرامستقیم وارد روده میشه…
اگه کیست رو جراحی نکنیم چه اتفاقی می افته؟ باتوجه به اینکه بیمار هیچ علائمی ازقبیل درد، زردی یاتهوع نداره

یعقوب
یعقوب
1 سال قبل

سلام وقت بخیر دخترم 5سالشه،3سال پیش 6ماهی یکبار درد شروع میشد ولی یکسالی هست ماهی یکبار پزشک رفتیم ولی از سنگ صفرا صحبتی نشد ولی حال ازمایش صورت گرفت پزشک سنگ صفرا رو تشخیص دادن،4تاسنگ وجود داره آیا با دارو امکان برطرف شدن داره ممنون میشم راهنمایی کنید

مجتبی
مجتبی
1 سال قبل

سلام پسر من هشت سالشه و تمام روز و شب درد داره و غذا نمیخوره حالت تهوع داره سونو گرافی گفته سنگ صفرا داره دردش با داروی مسکن هم آروم نمیشه آیا نیاز به عمل داره

ندا
ندا
1 سال قبل

سلام ممکن نوزادی بدون کیسه صفرا به دنیا بیاد؟
عدد دایرکت بیلی روبین روی ۵ و بعد از ۴۰ روز هنوز پوست و چشم هایش زرده و زردی رو ۸نشان داده
کبد و مجاری ادرار با سونو سالم بود اما کیسه صفرا رو ندید

.
22
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x