دکتر بهزاد نعمتی هنر، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ لاپاراسکوپی

چرا جراحی برداشتن طحال انجام میشود؟

آنچه در این مقاله میخوانید 🔻

طحال عضوی است که در زیر قفسه سینه و در سمت چپ بالای شکم قرار دارد. این ارگان به‌عنوان بخشی از سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت کمک می‎کند و همچنین مواد غیرضروری مانند سلول‎های خونی قدیمی یا آسیب‎دیده را از خون فیلتر می‎کند.

اسپلنکتومی (Splenectomy) یا طحال‌برداری نام جراحی است که هنگام برداشتن طحال انجام میشود. یکی از شایع‎ترین دلیل جراحی برداشتن طحال، پارگی طحال است که اغلب به‎ دلیل آسیب شکمی ایجاد می‎شود. البته این جراحی ممکن است برای درمان بزرگ شدن طحال در اثر برخی اختلالات خونی، برخی سرطان‌ها، عفونت و کیست‌ها یا تومورهای غیرسرطانی نیز انجام شود.

اسپلنکتومی معمولا به روش لاپاراسکوپی با استفاده از یک دوربین فیلمبرداری کوچک و ابزارهای جراحی خاص انجام می‎شود. بدین‎شکل، ممکن است بتوانید همان روز بیمارستان را ترک کنید و ظرف دو هفته به طور کامل بهبود پیدا کنید. درصورتی‎که امکان برداشتن طحال با استفاده از جراحی لاپاراسکوپی نباشد، برای جراحی باز اقدام می‎شود.

انواع روش های جراحی برداشتن طحال (اسپلنکتومی)

مانند هر جراحی دیگری این عمل میتواند به دو شکل معمول شناخته شده زیر انجام شود:

  • جراحی باز یا اسپلنکتومی باز
  • جراحی با لاپاراسکوپی یا اسپلنکتومی لاپاراسکوپی

در ادامه توضیحات بیشتری میدهیم.

اسپلنکتومی باز

برای جراحی باز یک برش بزرگ در مرکز شکم شما ایجاد می‎شود. سپس جراح بافت‎های دیگر را کنار می‎گذارد تا بتواند طحال را خارج کند. در نهایت محل برش با بخیه بسته می‎شود. اگر بافت اسکار در اثر انجام جراحی‎های دیگر داشته باشید یا طحال شما پاره شده باشد، احتمالا باید برای جراحی باز اقدام کنید.

اسپلنکتومی لاپاراسکوپی

در این روش کم‎تهاجمی برخلاف جراحی باز، جراح فقط چند برش کوچک در شکم شما ایجاد می‎کند. به‎همین‎دلیل، با درد کمتر و زمان بهبودی سریع‎تر همراه است. سپس، جراح از برش‎های ایجادشده برای وارد کردن لوله‎های نازک دستگاه لاپاراسکوپی که مجهز به دوربین کوچک برای پخش تصاویری از طحال بر روی مانیتور هستند، استفاده می‎کند. در نهایت می‎تواند طحال را با همین ابزارهای کوچک خارج کند و برای بخیه زدن اقدام می‎کند.

علت جراحی برداشت طحال یا اسپلنکتومی چیست؟

اگر طحال شما به‎دلیل تصادف یا ضربه چاقو پاره شده باشد، ممکن است در اثر خونریزی داخلی فورا به اسپلنکتومی نیاز داشته باشید. علاوه‎بر پاره شدن یا آسیب جدی به طحال، دلایل پزشکی متعددی دیگری نیز وجود دارند که پزشک ممکن است با تشخیص آن‎ها به شما توصیه کند طحال خود را بردارید. در ادامه به هرکدام اشاره خواهیم کرد.

اختلالات خونی

اگر اختلال خونی شدیدی مانند موارد زیر دارید که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهد، ممکن است نیاز به برداشتن طحال داشته باشید:

  • کم‎خونی داسی‎شکل
  • کم‎خونی همولیتیک
  • پورپورای ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک (ITP)
  • پلی‎سیتمی وِرا

بزرگ شدن طحال

بهتر است بدانید که یک عفونت ویروسی مانند مونونوکلئوز یا یک عفونت باکتریایی مانند سیفلیس می‎تواند باعث التهاب و تورم بیش‎ ازحد طحال شما شود. معمولا طحال بزرگ ‎شده مقدار زیادی از سلول‎های خونی و پلاکت‎ها را به دام می‎اندازد و از بین می‎برد. به این بیماری اسپلنومگالی یا بزرگ شدن طحال می‌گویند.

در این شرایط، طحال شما مسدود و در عملکرد آن تداخل ایجاد می‎شود. به این حالت هایپراسپلنیسم (hypersplenism) می‎گویند که منجر به کاهش بخش زیادی از سلول‎های خونی سالم و پلاکت‎ها در جریان خون می‎شود.

به طور کلی، بزرگ شدن طحال می‎تواند باعث کم‎خونی، عفونت، خونریزی و حتی پارگی طحال شود که یک وضعیت تهدیدکننده زندگی است. به‎ همین‎ دلیل است که جراح مجبور به انجام اسپلنکتومی می‎شود.

سرطان

برخی از سرطان‎ها مانند لوسمی لنفوسیتی و لنفوم هوچکین و غیرهوچکین بر طحال تاثیر می‎گذارند. این‎ها می‎توانند باعث بزرگ شدن طحال و در نهایت پارگی آن شوند. هم‎چنین ممکن است به‎دلیل بروز کیست یا تومور نیاز به برداشتن طحال باشد.

عفونت

عفونت شدید طحال ممکن است به آنتی‎بیوتیک‎ها یا سایر درمان‎ها پاسخ ندهد و حتی منجر به التهاب، بروز آبسه و تجمع چرک در طحال شود. در این شرایط ممکن است لازم باشد که طحال شما برداشته شود.

بنابراین، فواید اسپلنکتومی این است که می‌تواند چندین مشکل سلامتی مانند بیماری‌های خونی، سرطان و عفونت را که به روش دیگری قابل درمان نیستند، برطرف کند. با توجه به اینکه برداشتن طحال پاره‎شده می‎تواند زندگی شما را نجات دهد.

علت برداشتن طحال
دلایل پزشکی متعددی وجود دارند که پزشک ممکن است با تشخیص آنها به شما توصیه کند طحال خود را بردارید

خطرات جراحی برداشتن طحال چیست؟

اسپلنکتومی مانند سایر جراحی‎ها با خطراتی همراه است که در زیر به آن اشاره میکنیم:

  • از دست‎ دادن خون در طول جراحی
  • بروز واکنش‎های آلرژیک یا مشکلات تنفسی در اثر بیهوشی عمومی
  • تشکیل لخته‎های خون و بروز آمبولی ریوی
  • بروز سکته مغزی یا حمله قلبی در حین یا بعد از جراحی
  • عفونت

از عوارض جانبی اسپلنکتومی می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تشکیل لخته خون در وریدی که خون را به کبد شما منتقل می‎کند و بروز مشکلات کبدی
  • ظهور فتق در محل برش
  • بروز عفونت داخلی
  • پنوموتوراکس یا کلاپس ریه (روی هم خوابیدن ریه ها)
  • آسیب به اندام‎های نزدیک طحال مانند معده، روده بزرگ و پانکراس
  • تجمع چرک در زیر پرده دیافراگم

اقدامات قبل از جراحی طحال

اصولا جراح و پزشک به شما کمک می‎کنند تا برای عمل آماده شوید. لازم است قبل از اسپلنکتومی پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف می‎کنید و اینکه ممکن است باردار باشید مطلع کنید.

ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشید تا جراح مطمئن شود که پلاکت‌ها و گلبول‌های قرمز کافی برای تحمل جراحی و از دست دادن خون دارید. احتمالا پزشک از شما بخواهد چند روز قبل از جراحی مصرف برخی داروها (مانند داروهای ضدانعقاد و ضدالتهاب) را متوقف کنید. هم‎چنین باید چندین ساعت قبل از عمل ناشتا باشید و نوشیدن مایعات را متوقف کنید. بهتر است برای تسریع روند بهبودی از یک هفته قبل مصرف سیگار و الکل را ترک کنید.

مراقبت‎های پس از جراحی طحال

پس از جراحی به اتاق ریکاوری منتقل می‎شوید. اگر جراحی لاپاراسکوپی انجام داده باشید، احتمالا همان روز یا فردای آن روز به خانه می‎روید. اگر جراحی باز داشتید، ممکن است بعد از دو تا شش روز بتوانید به خانه بروید.

اصولا بسته به نوع و شدت بیماری یا آسیبی که منجر به جراحی شده است، نوع روش جراحی و وضعیت بالینی بیمار مدت زمان بهبودی متفاوت است. بهبودی کامل از اسپلنکتومی معمولا بین چهار تا شش هفته طول می‎کشد. جراح یا پزشک به شما می‎گوید که چه زمانی می‎توانید به فعالیت‎های عادی خود بازگردید. ازآنجایی‎که بعد از برداشتن طحال مستعد ابتلا به عفونت هستید، به‎محض بروز علائم زیر با پزشک مشورت کنید:

  • تب 38 درجه سانتی‎گراد یا بالاتر
  • قرمزی یا بروز لکه‎های پوستی در هر نقطه از بدن
  • گلودرد
  • تورم شکمی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • سرماخوردگی که بیشتر از‎ حد معمول طول می‎کشد
مراقبتهای پس از جراحی برداشتن طحال
بعد از برداشتن طحال مستعد ابتلا به عفونت هستید، بنابراین به محض بروز علائم ذکر شده با پزشک مشورت کنید

زندگی بدون طحال چگونه است؟

اگرچه پس از اسپلنکتومی سایر اندام‌های بدن اکثر وظایفی را که قبلا توسط طحال انجام می‌شد برعهده می‌گیرند، اما باز هم شما در معرض خطر ابتلا به بیماری یا عفونت‎های جدی هستید. این خطر در مدت کوتاهی پس از جراحی به بالاترین حد خود می‎رسد.

به‎همین‎دلیل برای کاهش خطر ابتلا به عفونت، پزشک ممکن است تزریق واکسن‎های سالانه را علیه ذات‎الریه، آنفولانزا، هموفیلوس آنفلوآنزا نوع b و مننگوکوک توصیه کند. او هم‎چنین ممکن است آنتی‌بیوتیک‌های پیشگیرانه را تجویز کند، به‌ویژه برای کودکان زیر 5 سال و آنهایی‎که بیماری‌های دیگری دارند که خطر ابتلا به عفونت‌های جدی را افزایش می‌دهند.

سخن آخر

بنابراین، اسپلنکتومی یک روش جراحی برای برداشتن طحال است که در شرایط اضطراری یا ابتلا به بیماری‎های مختلف انجام می‎شود. پیش از جراحی، اگر سؤال یا نگرانی دارید حتما آن‎ها را با پزشک یا جراح در میان بگذارید.

برگرفته از:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/splene ctomy/about/pac-20395066
https://www.healthline.com/health/spleen-removal
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/14614-splenectomy
https://www.nhs.uk/conditions/spleen-problems-and-spleen-removal/

دکتر بهزاد نعمتی هنر | متخصص جراحی عمومی
متخصص جراحی سرطان های گوارشی
فلوشیپ لاپاراسکوپی و چاقی در تهران
4 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
.
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x